36 день війни: росія бомбить Дніпропетровщину, ЗСУ звільняють від окупантів села Херсонщини, новий раунд переговорів

Станом на ранок 31 березня повітряні сили вразили 7 повітряних цілей — 4 літаки, БПЛА та 2 крилаті ракети. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

За даними Генштабу, у підрозділах 60-ї окремої мотострілецької бригади 5-ї загальновійськової армії Східного військового округу Росії у зв’язку з невиконанням наказу про ведення бойових дій з посад відсторонено двох командирів взводів.

У з’єднаннях та частинах Балтійського флоту, зокрема 79-ї окремої мотострілецької бригади 11-го армійського корпусу, відзначаються численні випадки відмови у подальшому проходженні служби.

За наявними даними, у пунктах постійної дислокації військових частин та підрозділів Східного військового округу залишилися у переважній більшості військовослужбовці строкової служби, що свідчить про вичерпання можливостей формування додаткових підрозділів.

На окремих напрямках ЗСУ здійснюють успішні контратаки. Зберігається загроза застосування ракетного озброєння щодо об’єктів оборонно-промислового комплексу та логістичної інфраструктури нашої держави.

Північний Схід

На Волинському напрямку. У районах населених пунктів Пінськ, Лунинець республіки Білорусь зафіксована підрозділами повітрянодесантних військ збройних сил Російської Федерації, які, ймовірно, були виведені з території України.

На Поліському напрямку йде планове перегрупування підрозділів Східного військового округу. Очікується переміщення зазначених підрозділів на інші напрямки.

На Сіверському напрямку противник активних дій не робив. Окупанти зосередилися на веденні диверсійно-розвідувальної діяльності та продовжують вживати заходів щодо налагодження тилового забезпечення. Найближчим часом очікується посилення вогневої дії за українськими підрозділами з метою забезпечення переміщення своїх військ із подальшим завданням блокування Чернігова.

Схід

Об’єднані сили на Донецькому та Луганському напрямках за добу відбили 5 ворожих атак. Воїни знищили 10 танків, 18 одиниць броньованої та 13 одиниць автомобільної техніки, 15 артсистем.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати Харків, веде артилерійські обстріли міста. Здійснює переміщення артилерійських підрозділів у районі міста Ізюм, створює ударні угруповання, у тому числі зі складу раніше виведених військ.

На Донецькому напрямку основні зусилля зосереджені на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне та захопленні міста Маріуполь.

Ворог намагався проводити штурмові дії у районах населених пунктів Попасна, Рубіжне, Новобахмутівка, Мар’їнка, Золота Нива. Удачі не мав.

У Маріуполі окупанти продовжують вести штурмові дії. Очікуються спроби провести наступ у напрямах Краматорська та Покровська, а також зосередження зусиль у напрямі Світлодарська.

Південний Схід

В акваторії Чорного моря знаходяться кораблі, які оснащені крилатими ракетами морського базування «Калібр». У військово-морській базі Севастополь завершено поповнення боєкомплекту КРМБ типу «Калібр» на фрегаті «Адмірал Макаров».

Для контролю за тимчасово окупованими територіями півдня України противник намагається створювати військово-цивільні адміністрації та розпочав підготовку до проведення референдуму щодо створення квазідержавної освіти на території Херсонської області (так званої «херсонської народної республіки»).

На Південнобузькому напрямку противник вживає заходів щодо відновлення боєздатності та поповнення запасів.

Підрозділами сил оборони відновлено контроль над населеними пунктами Орлово, Заградівка, Кочубеївка.

З метою відновлення раніше втраченого становища противник намагається вести наступальні дії у напрямі Олександрівки.

Кривий Ріг

Ворог відкинутий на 50 км на південь від Кривого Рогу. 30 березня окупанти завдали ракетних ударів по нафтобазі в Дніпрі та заводу в Новомосковську. Обійшлося без постраждалих.

Міжнародна реакція

1 квітня відновляться двосторонні переговори між Україною та РФ в онлайн форматі.

Сполучені Штати вирішили надати Україні 500 мільйонів доларів у вигляді прямої бюджетної допомоги.

Влада Люксембургу заморозила російські активи на суму 2,5 мільярда євро в рамках санкцій Євросоюзу, запроваджених через війну проти України.

Канадська золотодобувна компанія Kinross Gold веде переговори про продаж всіх своїх активів у Росії.

Словаччина ухвалила рішення про видворення 35 російських дипломатів.

March 31, 2022

Пошукаємо?