«Це війна за незалежність, яку не можна програти» — головне з інтерв’ю президента Володимира Зеленського

Президент України Володимир Зеленський та Перша леді Олена Зеленська дали розгорнуте інтерв’ю про три роки каденції, війну та допомогу партнерів. Зібрали для вас найголовніші цитати.

Про Маріуполь та захисників «Азовсталі»:

«Десятки та сотні разів я детально проговорював надати нам відповідну зброю, щоб військовим шляхом ми дійшли до Маріуполя, щоб розблокувати людей. Є те, що є. Найближчим часом буде вивезено всіх з території заводу.

Військові отримали сигнал, що вони мають повне право вийти та зберегти своє життя. Далі все залежить від того, що брали на себе ООН, рф та Червоний Хрест. Завершиться вивезення людей та почнеться діалог до обміну. На війні є такі випадки, коли має працювати дипломатія також».

Про погляд на війну на початку президентства та зараз:

«Я казав, що не ми починали цю війну, але нам її закінчувати. Ситуація змінилася, але суть така ж. Кінець повномасштабної війни також буде дипломатичним. Перемога буде складна. Вона буде кривава, вона точно буде в бою. Але кінцівка також буде дипломатичною. Ми хочемо повернути все, а рф не хоче нічого віддавати».

Про підготовку до війни:

«Ми готувалися з вересня-жовтня до повномасштабного вторгнення. До війни ми розуміли, що відбувається підготовка з їх боку — відбувалося багато кібератак й іншого. Обсяги та нахабність того, що відбудеться, ніхто не розумів. Одна справа думати, що з білорусі підуть танки, а інша — коли з білорусі полетіли ракети. Диявол в деталях. Всі готувалися до різних заходів. У нас своя була розвідка, у Заходу — своя. Більше деталей, ніж знали ми, ні в кого не було».

Про те, як Україна була готова до війни:

«Аналітики говорили, що за 2-3 дні вони зможуть нас захопити. Чи можна було підготуватись до цієї війни? Я вважаю, що ми були непогано підготовлені. І потім росіяни побачили багато речей, які вони не розуміли. Те, що вони зосередили — це великий об’єм. На сьогодні жодна країна Європи не впоралася б з таким об’ємом. До вторгнення у нас була армія в 120 тисяч людей. Сьогодні ви бачите роботу 700 тисяч українських військових».

Про зустріч із путіним

«Мета зустрічі з путіним залежить від ситуації на фронті. Вона змінюється кожен день. Все залежить від часу, коли буде розмова з путіним. Розмова України й росії точно буде. У будь-якому форматі».

Про безпекові гарантії:

«Сьогодні ми розробляємо гарантій з колом держав-партнерів, яким довіряємо. Тепер цей договір передбачає, що серед них не буде росії. Буча такі речі змінила. Що буде після того, як ми підпишемо цей договір, ми подивимося. Потрібно, щоб це була реальність, а не папірець».

Зеленський про повернення територій та Перемогу:

«Ми зламали хребет однієї з найсильніших армій світу. Вони не стануть на ноги у найближчі декілька років. Наша держава все поверне, але потрібно зберегти людей. Вважаю, що без зайвих втрат вийти на лінію, яка була до 24 лютого — вже буде для нашої держави перемогою. Для мене було б дуже важливо, щоб ми розуміли цінність кожного кроку. Вийти на цю лінію розмежування — буде перемога. Це буде говорити  про те, що вони нас не захопили й ми відстояли нашу землю.

Тоді ми перейдемо до другої частини. Я б хотів, щоб росії було достатньо розуму, щоб решту часу ми провели за столом переговорів. І я б хотів, щоб результатом цієї розмови було звільнення всіх наших територій».

Про суть війни:

«Це війна за незалежність. А війну за незалежність не можна програти. За своє не можна програти. Ми маємо відстояти своє та віддати майбутнім поколінням».

Перша леді Олена Зеленська про психологічний тиск війни на людей:

«Майже кожен з нас може мати психологічні проблеми як під час війни, так і після її закінчення. Це й ті, хто втратив своїх близьких та своє житло, це військові, це діти. Ми матимемо погані наслідки, якщо не будемо працювати над психологічною допомогою. Але ми діємо. У нас є підтримка від Всесвітньої організації охорони здоров’я та ізраїльських партнерів».

May 21, 2022

Пошукаємо?