Від таксиста до тамади: в Україні хочуть запровадити податок на підробіток

В Україні готують проєкт податкової реформи, яка може стати найрадикальнішою за останнє десятиліття. Серед іншого планується оподаткувати підробітки. Про це повідомляє «Економічна правда».

Йдеться про понад 20 видів професійної діяльності, серед яких: таксисти, оренда житла, робота дресирувальником, тамадою, ландшафтним дизайнером, фотографом, художником, нянею, домашньою прислугою. Також податки хочуть стягувати з перукарів та майстрів манікюру, які надають послуги вдома. У переліку є ремонт квартир та будинків, надання послуг психоаналітика чи психотерапевта, астролога та спіритичного діяча.

Щоб сплатити податок з підробітку, необхідно буде зареєструватися у податковій та використовувати касовий апарат. Ставка становитиме 5,5% за умови, що річний дохід не перевищить 153 мінімальні зарплати (у 2022 році це 994,5 тисяч гривень на рік або 82 875 гривень на місяць). Якщо дохід вищий, то необхідно сплатити 18%.

Усі операції потрібно буде здійснювати за допомогою касового апарату, щоб податкова могла вирахувати розмір доходу та податку. Планується, що звіти з податкової приходитимуть до «Дії». Оплачувати необхідну суму слід щомісяця за підсумком попереднього місяця.

Наразі проєкт податкової реформи перебуває на стадії розробки.

February 8, 2022

Пошукаємо?