Кілька місяців без зарплати: у Кривому Розі мітингують лікарі об’єднаних 8 та 16 лікарень

Вранці 13 грудня медичні працівники зібралися на акцію протесту біля стін 16 лікарні. Після рішення депутатів міськради, з травня 8-ма міська лікарня знаходилася в процесі ліквідації і в жовтні офіційно припинила існування. Наразі це частина 16-ї лікарні. Таким чином, місто вирішило оптимізувати медичні установи. Проте в результаті співробітники 8-ї лікарні вже кілька місяців не отримують зарплату в повному обсязі.

Так звана оптимізація 8-ї та 16-ї лікарень проходила зі скандалами. Співробітники восьмої лікарні писали навіть петицію, щоб скасувати рішення міськради щодо об’єднання.

По-перше, вони називали нелогічним, коли більша 8-ма лікарня поглинається меншою за розміром 16-ю:

• по ліжко-місцях: 455 проти 290 у 16-й;

• за фінансуванням від НСЗУ за рік: 111 млн грн проти 82 млн грн у 16-й;

• за кількістю працівників: 633 проти 475 у 16-й;

• за кількістю клінічно-діагностичних відділень: 24 проти 14 у 16-й.

По-друге, у 16-й лікарні є свої відділення неврології, хірургії та терапії. Виникає питання, чи зможуть в одній укрупненій лікарні після оптимізації нормально функціонувати одразу три терапії, три хірургії та дві неврології.

По-третє, медики попереджали, що після ліквідації 8-ма лікарня втратить юридичну адресу, номер та фінансування від НСЗУ.

Але у міськраді петицію працівників 8-ї лікарні так і не розглянули. Медиків запевняли, що поглинання лише скоротить  адміністративний апарат, зменшить кількість бухгалтерів, економістів та головних лікарів. І ніяк не позначиться на самих медичних працівниках чи на рівні послуг.

Проте вже протягом кількох місяців у працівників колишньої 8-ї лікарні залишається заборгованість із зарплати. Деякі отримали на руки менше мінімалки.

13 грудня до мітингувальників колишньої 8-ї, а також 16-ї лікарні вийшов директор Ігор Криштопа, який також є депутатом райради від партії «Блок Вілкула Українська Перспектива», і заявив дослівно «грошей немає». Разом вони пішли до бухгалтерії оптимізованої медичної установи. Там мітингувальникам пояснили, що гроші, які нараховує НСЗУ, розраховані лише на співробітників 16-ї лікарні.

СВОЇ переглянули звіти НСЗУ, аби розібратися у ситуації. Національна служба здоров’я України фінансує медичні заклади нашої країни лише після укладання з ними договорів на послуги. У свою чергу, щоб укласти договір із НСЗУ, лікарня повинна відповідати певним критеріям.

Фінансування 8-ї лікарні
Фінансування 16-ї лікарні

У травні, ще до ухвалення міськрадою рішення про об’єднання двох лікарень, 8 лікарня уклала договір з НСЗУ на шість послуг на суму 59 620 815 гривень, а 16-та на п’ять послуг на 35 989 470 гривень. Фінансування передбачалося з 1 квітня до 31 грудня 2021 року.

У червні 16-та лікарня укладає ще один договір із НСЗУ на обслуговування хворих з коронавірусом на 31 458 815 гривень.

Таким чином, на момент поглинання 8 та 16 надавали городянам по шість послуг.

Після ліквідації 8-ї лікарні у жовтні 16-та змогла укласти ще один договір із НСЗУ на три нові послуги на 542 514 гривень. А восьма, як і передбачалося, втратила фінансування. Таким чином, після оптимізації укрупнена 16-та лікарня розширилася тільки на три послуги, пов’язані з наданням медичної допомоги дітям.

Виплати від НСЗУ по місяцях

Найдохідніші послуги, які надавала 8-ма лікарня: «хірургічні операції дорослим та дітям» та «стаціонарна допомога без проведення хірургічних операцій» — понад 22 та 32 мільйони гривень відповідно, надає і 16-та лікарня. Після оптимізації керівництво 16-ї лікарні не стало переукладати договір на однакові з 8-ю лікарнею послуги. Тому на хірургію та стаціонарне лікування без хірургічного втручання продовжує отримувати по 13 та 19 мільйонів відповідно.

За підсумком мітингу лікарі погодилися чекати на зарплату до 20 грудня. Тоді, за словами Ігоря Криштопи, НСЗУ перерахує гроші лікарні за листопад.

Директор 16-ї лікарні Ігор Криштопа
December 13, 2021

Пошукаємо?