124 день війни: окупанти відступили на трьох напрямках та намагаються блокувати Лисичанськ із півдня

Поблизу Мар’їнки, а також на Бахмутському та Донецькому напрямках українські захисники відбили штурми та зупинили просування ворога.

Ворог продовжив обстріл цивільної та військової інфраструктури у районах населених пунктів Хринівка та Янжулівка Чернігівської області. Завдав авіаційних ударів по населеному пункту Славгорода Сумської області.

На Харківському напрямку здійснював обстріл з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Харків, Шевелівка, Піщане, Чугуїв, Шестаково, Замулівка та Російська Лозова. Вів штурмові дії в районі населених пунктів Дементіївка та Розплідник, успіху не мав. Окупанти дистанційно мінували місцевість поблизу Федорівки, Українки, Замулівки, Шестакового та Перемоги.

На Донбасі противник за підтримки артилерії намагається блокувати місто Лисичанськ із півдня. Веде обстріл цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Лисичанськ, Волчеярівка, Лоскутівка та Верхньокам’янка. Ворожа штурмова авіація завдала авіаудару в районі міста Лисичанськ. Тривають бойові дії у районі Вовчоярівки. Поблизу Верхньокам’янки Сили оборони завдали ворогові значних втрат і змусили відійти.

На Слов’янському напрямі ворог зосередив зусилля у напрямі населеного пункту Долина. Зафіксовано обстріл зі ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Богородичне, Адамівка, Хрестище, Грушуваха, Світличне та Курулько. Також окупанти завдали авіаудару неподалік Довгенького. З метою покращення тактичного становища, ворог веде наступ у напрямку населеного пункту Мазанівка, бій продовжується.

На Бахмутському напрямку робив обстріл українських позицій з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Спірне, Берестове, Білогорівка, Клинове та Зайцеве. Удар армійської авіації зафіксовано біля Покровського. Наші воїни виявили та знешкодили диверсійно-розвідувальні групи поблизу Спірного та Яковлівки, а також відбили штурм у напрямку Клинового. Ворожий наступ у районах населених пунктів Берестове та Вершина зупинено. Окупанти відійшли. Противник проводить облаштування нових позицій, у тому числі блокпостів у районі Миколаївки.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог робив обстріли позицій ЗСУ по ствольній та реактивній артилерії вздовж лінії зіткнення. Наніс авіаудари в районах населених пунктів Красногорівка, Веселе, Вугледар, Шевченко, Причистівка, Мар’їнка та Павлівка. Ворожий ракетно-авіаційний удар зафіксовано по Авдіївці. Поблизу Мар’їнки українські воїни знову придушили спробу ворога піти вперед.

У Херсонській та Миколаївській областях супротивник основні зусилля зосередив на утриманні зайнятих рубежів. Веде розвідку, удосконалює інженерне обладнання позицій. Здійснював обстріл цивільної та військової інфраструктури зі ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Велика Костромка, Потьомкіне, Князівка, Партизанське, Квітневе, Степова Долина. Українська авіація завдала кілька вдалих авіаударів по скупченнях ворога.

Усього за добу на Півдні знищено 39 окупантів, 1 танк, 4 одиниці броньованої та 3 — автомобільної техніки. Також знищено 3 склади боєприпасів — 2 у Миколаївській області, 1 у Херсонській.

Кривий Ріг

У Кривому Розі та області ніч минула з тривогами, але без обстрілів.

Міжнародна реакція

Західні ЗМІ: у росії вночі стався дефолт по суверенному боргу в іноземній валюті через введені санкції, які унеможливили платежі закордонним кредиторам.

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда оголосив про додаткові санкції проти росії, які включають заборону імпорту російського золота.

Інститут вивчення війни (ISW) по аналізу зібраних даних передбачає, що тепер за ведення війни в Україні відповідає російський генерал-полковник Геннадій Жидко, а росія продовжує «таємну мобілізацію».

June 27, 2022

Пошукаємо?