142 день війни: ракетний удар по Дніпропетровщині, ЗСУ відбили ворожий штурм на Бахмутському напрямку

Станом на 15 липня, росія нанесла ракетний удар по Синельниківському району Дніпропетровщини. Також окупанти обстріляли Криворізький та Нікопольський райони, останній – фосфорними боєприпасами. Про ситуацію на фронті повідомляє Генштаб ЗСУ. 

У Чернігівській та Сумській областях для демонстрації присутності ворог обстрілює позиції наших військ в прикордонних районах.

На Харківському напрямку намагається утримати зайняті райони та не допустити просування наших військ у бік державного кордону. Обстріляв із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії Петрівку, Рідне, Соснівку, Слатине, Пришиб, Руські Тишки, Питомник, Верхній Салтів та інші. Вів повітряну розвідку БпЛА «Орлан-10» неподалік Приморського.

На Слов’янському напрямку намагається покращити тактичне положення та вести наступальні дії у напрямку Слов’янська. Обстріляв із артилерії райони Дібровного, Подолівки, Мазанівки, Адамівки, Чепіля, Краснопілля, Курульки та інших. 

На Донецькому напрямку противник продовжує вогневий вплив на підрозділи сил оборони із артилерії і танків по лінії зіткнення. Веде розвідку, намагаючись знайти слабкі місця в обороні наших військ. Основні зусилля зосереджує на Бахмутському та Новопавлівському напрямках, намагається просунутись у напрямку Соледара та Бахмута. 

На Краматорському напрямку ворог проводить перегрупування для відновлення наступу у напрямку Сіверська. Із ствольної та реактивної артилерії обстріляв райони Краматорська, Закітного, Григорівки та інших. Завдав авіаударів поблизу Верхньокам’янського. 

На Бахмутському напрямку здійснював обстріли наших позицій, зокрема, біля Новолуганського, Покровського, Веселої Долини, Берестового, Веселого, Майорського, Вершини. Завдав авіаударів неподалік Семигіря, Берестового та Вуглегірської ТЕС. Спроби ворожого штурму в районі Кодеми та Білогорівки наші воїни успішно зупинили, як і намагання оволодіти селами Спірне та Вершина.  Окупанти отримали жорсткий опір, зазнали значних втрат та безславно відійшли. 

Ворог задіяв БпЛА поблизу Бахмутського. Також противник намагається посилити систему протиповітряної оборони тилових баз та підрозділів. 

На Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти продовжували обстріли по лінії зіткнення. Завдавали авіаційних ударів поблизу Кам’янки. Спробу ворожого наступу поблизу Водяного наші захисники придушили влучним вогнем. Противник завдав ракетно-авіаційного удару по цивільній інфраструктурі в районі Вугледара.

На Південнобузькому напрямку окупанти здійснювали систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури. Завдали ракетного удару по Миколаєву та авіаударів в районах Великого Артакового та Ольгіного.

Ворожий винищувач Су-35 тричі намагався атакувати ракетами класу «повітря – повітря» наші штурмовики в небі над Новою Каховкою. Втрат нашої авіації немає.

Ворог вів повітряну розвідку безпілотними літальними апаратами та продовжує інженерне обладнання позицій. 

Нашою авіацією, парами гелікоптерів та парами літаків нанесено чотири удари по скупченню живої сили, озброєння та техніки окупантів в районі Правдиного, Лозового й Благодатного. Було знищено 18 окупантів, самохідну гаубицю «Гвоздика», 6 одиниць броньованої та автомобільної техніки, а також польовий склад боєприпасів. 

Парою тактичних бомбардувальників Су-24 противник здійснив спробу добити ті залишки техніки, що покинуті ними на острові Зміїному.

Кривий Ріг

У Криворізькому районі ворог обстріляв зі ствольної артилерії паркову зону Зеленодольська. 

У Синельниківському районі був «приліт» у школу. Є серйозні руйнування, рятувальники розбирають завали. 

У Нікопольському районі загорілося пальне через обстріл окупантів. На місці події знайшли уламки від «Градів» та фосфорних боєприпасів. Пожежу вдалося загасити. 

Інформація про постраждалих уточнюється. 

Міжнародна реакція

У Білому домі заявили, що США зараз надають Україні допомогу, за яку не треба повертати гроші. Після використання всіх 40 млрд доларів, які навесні виділив Конгрес, Сполучені Штати перейдуть на програму ленд-лізу. Орієнтовно це станеться у жовтні. 

July 15, 2022

Пошукаємо?