197 день війни: ЗСУ ліквідували базу окупантів на Запоріжжі, ворог атакував Нікопольський район

Підрозділи Сил оборони утримують займані позиції та не допускають просування ворога. Наші воїни відбили атаки противника біля Костянтинівки, Дібрівного, Григорівки, Зайцевого, Майорська, Миколаївки Другої, Первомайського та Кам’янки. Ворог веде повітряну розвідку БпЛА, продовжує покращувати логістичне забезпечення військ. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ. 

Противник завдав понад 10 ракетних та 22 авіаційних удари. Постраждали Харків, Циркуни, Великі Проходи, Слов’янськ, Сіверськ, Краматорськ, Івано-Дар’ївка, Зайцеве, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Богоявленка, Костянтинівка, Времівка, Велика Новосілка, Пречистівка, Дорожнянка, Трудове, Червоне, Високопілля, Тернові Поди, Лозове, Ольгівське, Білогірка, Костромка, Червоний Яр, Сухий Ставок, Безіменне, Андріївка та Біла Криниця. 

Ворог продовжував вогневе ураження військових та цивільних об’єктів з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії: 

  • у Сумській області: Бачівськ, Уланове і Запсілля;
  • на Харківському напрямку: Дуванка, Костянтинівка, Уди, Дементіївка, Борщова, Великі Проходи, Черкаські Тишки, Руські Тишки, Байрак, Старий Салтів та Перемога;
  • на Слов’янському напрямку: Долина, Краснопілля, Грушуваха, Карнаухівка, Нова Дмитрівка, Вірнопілля;
  • на Краматорському напрямку: Богородичне, Пришиб, Тетянівка, Сидорове, Сіверськ, Спірне, Верхньокам’янське, Веселе та Григорівка;
  • на Бахмутському напрямку: Новобахмутівка, Нью-Йорк, Юр’ївка, Зайцеве, Весела Долина, Майорськ, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Яковлівка та Білогорівка;
  • на Авдіївському напрямку: Красногорівка, Авдіївка, Кам’янка, Веселе, Опитне, Водяне та Первомайське;
  • на Новопавлівському напрямку: Вугледар, Пречистівка, Єгорівка, Велика Новосілка та Новомайорське;
  • на Запорізькому напрямку: Новоандріївка, Дорожнянка, Новопіль та Времівка;
  • на півдні: Степова Долина, Олександрівка, Веселий Кут, Таврійське, Любомирівка, Благодатне, Первомайське, Шевченкове, Мирне, Новогригорівка та Білогірка.

ЗСУ завдали удару по зосередженню особового складу та військової техніки на території аграрного підприємства «Україна» села Солодководне Запорізької області.

Авіація здійснила понад 30 ударів по опорних пунктах та місцях зосередження живої сили і техніки противника. Українські підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках знищили два літаки Су-25, два гелікоптери (Ка-52 та Мі-24), а також п’ять БпЛА.

Ракетні війська та артилерія уразили командний пункт, склад паливно-мастильних матеріалів, скупчення живої сили, озброєння та військової техніки противника. 

Контрнаступ на півдні

Основна увага противника  зосереджена на утриманні займаних рубежів та дистанційних діях – артилерійські та мінометні обстріли, авіаційні та ракетні удари по наших позиціях та мирних населених пунктах. 

Нашою авіацією нанесено 13 ударів по логістичних і управлінських об’єктах ворожих військ. Ракетно-артилерійські підрозділи виконали понад 370 вогневих завдань. Втрати ворога сягнули 108 окупантів, 5 танків, 3 РСЗВ «Град», 15 одиниць авто-бронетехніки, 10 гаубиць та гармат важкої артилерії, 120-мм міномет, 2 пускові установки С-400, радіолокатор наведення до С-300 і два склади боєприпасів у Миколаївському районі.

Кривий Ріг

У Криворізькому районі ніч пройшла без обстрілів.

Окупанти чотири рази атакували Нікопольський район. Попередньо, ніхто не постраждав.

Марганецьку громаду обстріляли тричі. Пошкоджене підприємство.

У Нікополі понівечені 11 приватних будинків та господарські споруди біля них, декілька панелей сонячної електростанції, гімназія. Обірвана лінія електропередач.

Міжнародна реакція

Німеччина досягла межі в озброєннях, що поставляються ЗСУ, із запасів бундесверу. 

Польща високо оцінює ризик війни з росією протягом найближчих 10 років і через це хоче збільшити фінансування армії.

Латвія, Литва та Естонія домовилися про обмеження в’їзду громадян рф через сухопутні кордони. 

Володимир Зеленський став першим політиком, кому після вступу на посаду зателефонувала прем’єрка Великої Британії Ліз Трасс. Вона прийняла запрошення Зеленського відвідати Україну.

September 8, 2022

Пошукаємо?