211 день війни: окупанти атакували Кривий Ріг дроном-камікадзе, ЗСУ збили ворожий гелікоптер на Криворізькому напрямку

У Сватівському районі, аби приховати інженерне обладнання територій, окупанти насильно виселили жителів Гончарівки та Кузьменівки з помешкань вглиб окупованої Луганщини. У Миколаївській області окупанти захопили у територіальних громад машини-молоковози для прихованого підвезення пального в зону бойових дій. Про це повідомляє Генштаб. 

Ворог завдав 8 ракетних та 16 авіаційних ударів, здійснив 115 обстрілів з РСЗВ, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права. Внаслідок ударів постраждала інфраструктура більш як 40 населених пунктів. Зокрема, Сіверськ, Мар’їнка, Веселе, Нескучне, Єгорівка, Безіменне, Білогірка, Миролюбівка та Високопілля.

Противник гатив з танків, мінометів та артилерії різних калібрів:

  • на Чернігівщині – Сеньківка та Гута-Студенецька;
  • на Харківщині – Стрілеча, Глибоке, Мороховець, Гатище, Вовчанськ, Кам’янка, Куп’янськ та Осикове;
  • на Краматорському напрямку – Слов’янськ, Коровій Яр, Богородичне, Олександрівка, Ярова, Пришиб, Діброва, Донецьке та Райгородок;
  • на Бахмутському – Миколаївка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Роздолівка, Опитне, Яковлівка, Білогорівка та Майорськ;
  • на Авдіївському – Красногорівка, Авдіївка, Кам’янка, Опитне, Мар’їнка та Водяне;
  • на Новопавлівському та Запорізькому напрямку – Вугледар, Пречистівка, Гуляйпільське, Нескучне, Времівка та Новопіль. Всього 16 населених пунктів.
  • На півдні обстріляв понад 25 населених пунктів вздовж лінії зіткнення та здійснив понад 30 вильотів БПЛА.

ЗСУ відбили атаки противника в районах Зайцевого, Одрадівки та Новомихайлівки.

Авіація Сил оборони завдала 41 удар по ворожих позиціях. Підтверджено ураження 21 району зосередження живої сили і військової техніки противника, 4 опорних пунктів, 15 позицій зенітних ракетних комплексів.

Ракетні війська і артилерія завдали вогневого ураження по 24 об’єктах противника. Зокрема, по 4 пунктах управління різного рівня, 4 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 7 складах боєприпасів та ПММ. В зону ураження потрапили склади, 4 об’єкти ППО та артилерії.

Контрнаступ на Херсонщині

Морські піхотинці знищили ворожий гелікоптер Мі-24 з землі в районі Костромки (Криворізький напрямок). Окупанти розгорнули ППО в Бериславському районі, аби убезпечити себе від авіаударів ЗСУ.

Наші ракетно-артилерійські підрозділи вдарили по двох командних пунктах в Херсоні, двох пунктах управління в Нововоскресенському й Дудчанах, складах боєприпасів в П’ятихатках та Херсоні, трьох районах скупчення озброєння, техніки і живої сили в Дудчанах і Новій Каховці, а також радіолокаційній станції «Зоопарк» в Крутому Яру.

ЗСУ влучним вогнем зупинили спроби противника проїхати Каховською дамбою та відплисти баржею з Херсону. Втрати ворога склали 41 окупант, 4 танки, 12 одиниць авто-бронетехніки та зенітно-ракетний комплекс «Бук-М2/3».

Кривий Ріг

У Кривому Розі через атаку ворожого дрону-камікадзе горіла двоповерхова будівля. Рятувальники  полум’я загасили. Люди не постраждали.

Росіяни випустили по Нікополю 20 снарядів з «Градів». Загинув 35-річний чоловік. Пошкоджені 17 багатоповерхових та приватних будинків, газопровід та лінії електропередач. Вулиці усіяні вирвами та уламками боєприпасів. 

Російські снаряди прилетіли й у дві лікарні, школу, футбольне поле, краєзнавчий музей,  адмінбудівлі, кілька магазинів, ринок, стели на Алеї пам’яті. Через атаку спалахнули  чотири пожежі у торговельних кіосках та гаражах. Займання вогнеборці уже приборкали. 

Міжнародна реакція

В Інституті вивчення війни вважають, наказ путіна про мобілізацію не створить значної бойової сили протягом місяців. Цього може бути достатньо, аби у 2023 році підтримувати нинішній рівень російської військової сили. Таким чином Україна зможе звільнити більшу частину території до зими.

Аналітики також зауважують, путін говорив про можливий ядерний удар як відповідь на ядерну атаку союзників України, а не в контексті наступу ЗСУ.

 

September 22, 2022

Пошукаємо?