223 день війни: ЗСУ знищили основні підрозділи рф на Херсонщині та в Лимані, російські окупанти поранили 4 людей в Нікополі

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території та зірвати наступ ЗСУ. Обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Про це повідомляє Генштаб. 

Окупанти завдали 3 ракетних та 12 авіаційних ударів, здійснили понад 100 обстрілів з РСЗВ. Постраждало більш ніж 20 населених пунктів. Зокрема, Білогорівка, Зайцеве, Мар’їнка та Бахмут.

Ворог гатив з танків та артилерійських систем різних типів:

  • на Харківщині – Стрілеча і Дворічна;
  • на Краматорському напрямку – Білогорівка, Верхньокам’янське, Серебрянка. Здійснював мінування на маршрутах можливого висування підрозділів Сил оборони;
  • на Бахмутському – Соледар, Бахмут, Майорськ, Зайцеве, Яковлівка;
  • на Авдіївському – Авдіївка, Мар’їнка, Новоукраїнка, Новомихайлівка, Суха Балка; 
  • на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – понад 20 населених пунктів, серед них – Новояковлівка, Гуляйпільське, Новосілка, Новопіль, Залізничне та Богоявленка;
  • на півдні – понад 25 населених пунктів вздовж лінії зіткнення.

Підрозділи нещодавно сформованого та переміщеного на територію України 3 армійського корпусу не в змозі ефективно виконувати завдання за призначенням. Застаріле і непридатне до використання озброєння та військова техніка, самовільне залишення позицій та відмови від виконання бойових завдань особовим складом, вживання алкогольних напоїв, систематичні порушення військової дисципліни є основними причинами деморалізації військовослужбовців цих підрозділів.

У Твері через відсутність викладацького складу та технічних спеціалістів, які залучені до війни в Україні, у військовій академії повітрянокосмічної оборони призупинено навчання на окремих курсах. 

За наявною інформацією, військовим керівництвом збройних сил російської федерації було прийнято рішення про переміщення в район ведення бойових дій підрозділів військ росгвардії, що базуються в адміністративних межах сибірського військового округу та контингенту російських військ в Сирії. 

ЗСУ відбили атаки противника в районах населених пунктів Виїмка, Майорськ, Спірне, Озерянівка, Бахмутське, Кам’янка та Тернові Поди.

Авіація завдала 22 удари. Підтверджено ураження 3 опорних пунктів, 16 районів зосередження озброєння та військової техніки, 3 зенітних ракетних комплексів. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони знищили два БПЛА.

Ракетні війська і артилерія уразили 2 пункти управління, 12 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 2 склади з боєприпасами, об’єкт протиповітряної оборони, 5 інших важливих об’єктів.

Втрати ворога на півдні: 31 танк, 27 одиниць автобронетехніки, РСЗВ «Ураган» і транспортно-заряджальна машина до неї, мінометний комплекс «Сані» 120-го калібру, 87 окупантів і понад 60 одиниць техніки, з яких – два танки і БМП дісталися як трофеї.

 

Кривий Ріг

Вночі росіяни ударили по Нікопольському та Синельниківському районах. 

Найбільше постраждав Нікополь.Туди прилетіли близько 30 снарядів з російських «Градів» та важкої артилерії. Поранені четверо чоловіків – 28, 48, 50 та 66 років. Двоє з них у лікарні. 

Понівечені понад 30 багатоповерхових та приватних будинків. В одній з багатоповерхівок  зруйновані  4 квартири. 

Місто лишилося без води – пошкоджені мережі насосної станції водоканалу. Понад 7 000 родин    без світла. Половину енергетики уже підключили. Роботи з відновлення ліній тривають.

Обстріли пошкодили і школу, аптеку, промислове підприємство, зерновий елеватор, крамниці та адмінбудівлі. 

У Марганецькій та Червоногригорівській громадах масштаби  руйнацій з’ясовуються. Попередньо, без постраждалих. 

У Покровській громаді Синельниківського району через ворожу атаку загорілися склади сільгосппідприємства. Вогнеборці полум’я загасили. Люди неушкоджені. 

Міжнародна реакція

За даними Інституту вивчення війни, російські підрозділи, які було розбито на півночі Херсонщини та в Лимані, вважалися одними з головних в регулярній армії рф. 

October 4, 2022

Пошукаємо?