Каховське море міліє: Криворізький район ризикує залишитися без води з Дніпра

Рівень води у Каховському водосховищі знизився понад на метр і продовжує падати. Через це водопостачання з Дніпра може зупинитися для жителів Кривого Рогу, Апостолівської, Зеленодольської, Грушівської, Вакулівської, Першотравневської громад. 

Про це свідчить лист «Кривбаспромводопостачання» до «Апостоловеводоканал» від 30 січня 2023 року:

«У разі подальшого зниження рівня на Каховському водосховищі, існує загроза припинення водоподачі від Каховського водопровідного комплексу та насосної станції №1 каналу Дніпро – Кривий Ріг».

Тобто у разі падіння води до критичних відміток, водопостачання з Дніпра буде неможливе.

Нагадаємо, 11 листопада 2022 року, відступаючи з правобережної Херсонщини, росіяни підірвали три з 22-х запірних шандорів Каховської ГЕС. Через ці отвори вода неконтрольовано переливається з Каховського водосховища у нижній б’єф Дніпра.

За 2 місяці рівень води у водосховищі впав більш як на 1 метр.

Особливої шкоди довкіллю завдано у верхів’ї Каховського водосховища, в межах Запорізької області. На мілководді 13 січня Державна екологічна інспекція Південного округу зафіксувала масову загибель риби.

Як стверджують фахівці, відмітка нормального підпірного рівня Каховського водосховища складає 16 метрів. Відмітка рівня навігаційної можливості – 14 метрів, мертвого об’єму – 12,7 метра. Наразі рівень води у Каховському водосховищі ледь сягає 15 метрів.


February 2, 2023

Пошукаємо?