Кіоски на площі Визволення: з’явився власник з містичними документами, які можуть бути фіктивними. Куди дивляться поліція і прокуратура?

У загадкового власника кіосків на площі Визволення раптом з’явилися документи, які дозволяють будівництво в історичній частині міста. З його споруд зняли арешт, а на об’єкті знову запрацювала бригада будівельників.

Ситуація викликає багато питань, адже раніше у Центрально-Міському райвиконкомі журналістам СВОЇх повідомили, що жодних документів на будівництво кіоску немає. Тому чиновники надали можливість власнику добровільно знести споруду до 7 листопада. А суд, за клопотанням прокуратури, наклав арешт.

Врятувати бізнесмена могло лише надання документів на законне провадження діяльності. 4 листопада, за три дні до спливання граничного терміну, такі папери дивом з’явилися. Наші джерела кажуть: дозвільні документи датовані 25 жовтня.

Правдивість такого папірця можна поставити під сумнів. Адже 1 листопада виконавчий комітет Криворізької міської ради повідомив голові інформагентства СВОЇ Олексію Таймурзіну, що відповідна ділянка на площі Визволення не визначена для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності.

Є й ще один цікавий факт — арешт на споруду накладав суд за клопотанням прокурора Криворізької центральної окружної прокуратури Сергій Красилич. З невідомих причин він навіть не прийшов на засідання суду 4 листопада, де вирішили зняти арешт.

Тобто власник кіосків нібито оформив дозвільні документи на МАФи, коли місто ще навіть не дало дозвіл на використання землі під цими спорудами. Водночас правоохоронці не намагаються запобігти зняттю арешту з майна або перевірити документи бізнесмена. Як так може бути?

Відповісти на це питання намагаються слідчі Криворізького районного управління поліції. Безпосередньо провадженням займається Олена Приходько, яка є підлеглою начальника відділення слідчого відділу Костянтина Остапенка. Колектив цього правоохоронця зазвичай займається розслідуваннями економічних злочинів, земельних афер та махінацій, пов’язаних із бюджетом.

До речі, саме підлеглий Остапенка — слідчий Артем Дмитренко — приїхав 5 листопада на будівельний майданчик. Він не дозволив знімати кореспондентам СВОЇх спілкування правоохоронців з ймовірним власником будівлі та попрохав «відійти подалі».

Після цього до нашої редакції надійшла інформація, що власник кіосків намагається звинуватити СВОЇх у хуліганських діях. Горе-бізнесмен навіть написав заяву до поліції. З журналістами СВОЇх він чомусь відмовився спілкуватися. Проте редакція вже з’ясовує його особу.

Окрім того, моніторинг муніципальних ЗМІ показав, що комунальні та пов’язані з міської владою медіа, не поспішають висвітлювати незаконне будівництво у Кривому Розі. Проблема ігнорується впродовж майже двох місяців, що також викликає багато питань.

СВОЇ вимагають від начальника Криворізького районного управління поліції, полковника Володимира Васильєва та керівника Криворізької центральної окружної прокуратури Олега Рижкова взяти ситуацію з кіосками у Кривому Розі під особистий контроль. Зі свого боку, наша редакція вже спрямовує заяви та офіційні запити до Головного слідчого управління Нацполіції та Офісу генпрокурора.

November 5, 2022

Пошукаємо?