путін оголосив «часткову» мобілізацію у рф. Що з цього приводу думають аналітики та як реагують росіяни

Що відбувається у рф?

Диктатор фашистської росії володимир путін оголосив початок «часткової» мобілізації у рф з 21 вересня. За його словами, відправляти до України будуть резервістів. Ось перелік громадян, яким вже заборонено покидати територію агресора.

Як повідомив міністр оборони рф сергій шойгу, мобілізувати планують 300 тисяч чоловіків, які мають військовий досвід. Російські аналітики наголошують, що ця цифра взята з неба. В самому указі путіна не вказано конкретну кількість військових. Тож в разі необхідності 300 тисяч можуть перетворитися на 500, 600 і так далі. Тож наразі диктаторську ініціативу важко назвати частковою.

Що з приводу мобілізації думають експерти та аналітики?

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що рішення рф провести псевдореферендуми та оголосити мобілізацію свідчить про «крайні презирство та зневагу» до принципів ООН.

Український політолог Володимир Фесенко вважає, що нічого критичного чи катастрофічного в ескалації конфлікту немає. «До повної мобілізації російська військова машина зараз просто не готова. Але це буде новий виклик для України та наших партнерів, який вимагатиме додаткової напруги сил та ресурсів. Війна може стати інтенсивнішою.», — зазначив Фесенко.

Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко наголошує, що «жодної мотивації помирати за маячні мрії путіна про відновлення СРСР» в мобілізованих немає. Більш того, російський диктатор відкладав мобілізацію до останнього, оскільки знав, що примусову відправку на фронт підтримує не більше 10% зомбованих громадян.

«Чи будуть мобілізовані, погано навчені та нашвидкуруч збиті частини на старій, іржавій бойовій техніці 60-80-х років – боєздатними? Чи здатні вони вистояти перед ударами ЗСУ, озброєних HIMARS, та іншою найсучаснішою зброєю НАТО? Очевидно, що ні.

Вони бігтимуть разом із кадровими частинами росармії наввипередки з кадирівцями та вагнерівцями», — вважає Геращенко.

Ще один український політичний оглядач російського походження Іван Яковина зазначає, що частковою мобілізацію назвали для того, аби не лякати людей. Також таке формулювання указу може створити підстави, аби на фронт не відправляли дітей російської «еліти».

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у відповідь на «часткову мобілізацію» росіян на війну, яку оголосив володимир путін, заявив, що його діджитал-команда буде зміцнювати «армію дронів». Це має зробити Україну більш технологічною на полі бою.

Як на «часткову мобілізацію» реагують росіяни

В мережі «часткову мобілізацію» вже назвали «могилізацією» та «пакетизацією». Самі ж росіяни сприйняли перспективу вояжу на фронт без зайвого ентузіазму. Мешканці рф пишуть, що не хочуть вмирати та закликають відправляти на Донбас дітей депутатів.

Також з’являються повідомлення, що росіяни розкупили всі квитки на рейси до Вірменії та Туреччини. Наразі невідомо, чи встигнуть вони перетнути кордон. В мережі розповсюджуються заклики до страйків проти мобілізації. Перші такі заклики з’явилися у Чечні.

Окрім того, російський рух «Весна» оголосив мітинги проти мобілізації вже на 21 вересня. Людей чекають на майдани найбільших міст о 19:00 за московським часом.

September 21, 2022

Пошукаємо?