Розгерметизація газопроводів «Північний потік». Диверсія проти Європи?

В ніч на 26 вересня на газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2» у Балтійському морі впав тиск. На останньому з 105 до 7 барів. Хоча газопровід так і не був запущений, його встигли заповнити 300 млн кубометрів газу. 

Розгерметизація сталася у винятковій економічній зоні Данії. На схід від острова Бронхольм зафіксовано два витоки з «Північного потоку» та на південь – витік з «Північного потоку-2». У Міноборони країни розповіли, площа найбільшої плями на поверхні становить 1 км, найменшої – 200 м.

«Газпром» заявив, що 3 із 4 ниток його газопроводів «Північний потік» та «Північний потік-2» розгерметизувалися.

У компанії Nord Stream AG пояснили, одночасне руйнування трьох ниток газопроводу є безпрецедентним і оцінити терміни відновлення працездатності газотранспортної інфраструктури поки що неможливо.

Шведський сейсмоцентр повідомив, в районі витоків газу було зафіксовано потужні підводні вибухи. Один із них мав магнітуду 2,3 та був зареєстрований на 30 вимірювальних станціях на півдні Швеції.

У Європі підозрюють, причиною аварії могла стати диверсія за участю водолазів або підводного човна. Про це повідомила німецька газета Der Tagesspiegel, посилаючись на слова джерела, наближеного до розслідування.

«Ми не можемо уявити собі вже жодного іншого сценарію, крім запланованої атаки. Все каже, що це не збіг», – сказав співрозмовник.

За однією з них, за атакою стоїть Україна чи проукраїнські сили, за іншою, до цього причетна Росія.

Зауважимо, будівництво «Північного потоку-2» було завершено восени 2021 року, але газопровід так і не було запущено. Під час війни «Північний потік» продовжував роботу, але спочатку «Газпром» знизив постачання блакитного палива, а до вересня повністю зупинив транзит.

Газопровід «Північний потік» проходить територією Швеції, Данії і Німеччини.

Через припинення подачі газу ціна на блакитне паливо у Європі вже наближається до 1900 доларів за тисячу кубометрів.

Деякі аналітики вважають, підрив газопроводів може бути вигідний «Газпрому», який був зобов’язаний платити багатомільярдні штрафи за невиконання контрактів про постачання газу до Європи.

 

September 27, 2022

Пошукаємо?