Техногенна аварія на Арселорі: під Кривим Рогом дачі затопило отруєною водою з хвостосховища, що будується

21 грудня о 3:20 ночі сталася часткова руйнація дамби хвостосховища «Центральне». Через це технічною водою затопило частину дачних ділянок у Миролюбівці. На місці утворилося озеро з відходів збагачення. Аварія могла статися через прорив або просідання дамби. Про виток повідомили у пресслужбі підприємства після того, як поліція відкрила кримінальне провадження.

На «АрселорМіттал Кривий Ріг» повідомили, що під час техногенної аварії на об’єкті був охоронець «АльфаПреміумГруп». Чоловіка евакуювали, його життю та здоров’ю нічого не загрожує.

Для повного розслідування причин події на підприємство приїдуть представники двох генеральних проектувальників будівництва цього хвостосховища – інститутів «УкрНДІВодоканалпроект» (м. Київ) та «Південдніпроруду» (м. Харків). Також на місці події працюють Державна служба України з праці та Державна екологічна інспекція.

Брудною водою із шламосховища затопило частину дачних ділянок Миролюбівки, повалило стовпи електропередач. Усього вилилося 80 000 кубометрів, що становить 4% обсягу чаші. Аварію вдалося локалізувати зі східного боку гідротехнічної споруди.

На підприємстві стверджують, що небезпеки для людей, довкілля та прилеглих територій немає.

Зазначимо, у хвостосховище «Центральне» компанія вже вклала понад 15 млн доларів, завершивши в 2017 році будівництво до позначки +90 метрів (зараз +95 м). Ще стільки ж АМКР витратить на його розширення до позначки +115 м (ці роботи заплановані на найближчі сім років). Хоча підприємство так і не провело необхідної оцінки впливу на навколишнє середовище у зв’язку з його будівництвом.

Раніше Держекоінспекція вимагала від «АрселорМіттал Кривий Ріг» усунути порушення по схожому об’єкту — хвостосховищу ІІІ карта, що, до того ж, будується без усіх необхідних дозвільних документів. Проте промгігант зупиняти будівництво не став і скасував рішення екоінспекції через суд. На бік підприємства у вересні став суддя Дніпропетровського окружного адмінсуду Андрій Рищенко.

Нагадаємо, землі під будівництво цього хвостосховища підприємство отримало з порушеннями. Промгігант обіцяв місцевим жителям у обмін на їхні ділянки землі в іншому місці, а також виплатити компенсацію, проте землю люди так і не побачили, а компенсація виявилася мізерною та дісталася не всім. Обдуреним мешканцям нібито допомагає відома псевдо-екоактивістка Василина Нікульнікова. У цьому розслідуванні СВОЇ пояснюють, чому зв’язуватися з нею – погана ідея.

December 23, 2021

Пошукаємо?