У Кривому Розі планують реконструкцію проспекту Гагаріна. Що може піти не так?

20 березня Департамент розвитку інфраструктури міста виконкому Криворізької міськради розмістив тендер на розробку проєктно-кошторисної документації та проходження експертизи по об’єкту «Реконструкція дороги по проспекту Гагаріна». 

Згідно з документами на сайті «Прозорро», реконструкцію мають провести в межах «червоних ліній», аби поліпшити транспортно-експлуатаційні характеристики дороги.

На розробку паперів місто готове виділити до 3 160 000 грн та часу до 15 червня 2023 року. Нова дорога має послугувати не менше 15 років. Поміж іншого планується:

– заміна покриття дороги й тротуарів;

– велодоріжки, острівці безпеки;

– на зупинках – заїзні кармани та обмежувальні огорожі;

– автостоянки тимчасового зберігання;

– кабельна каналізація для мереж інтернету;

– пандуси з пониженими бордюрами й тактильна плитка;

– камери відеоспостереження;

– турнікетне огородження;

– заміна електроопор та мережі зовнішнього освітлення.

Також пропонується:

– можлива зміна світлофорного регулювання на перехресті з вулицею Олександра Васякіна для встановлення додаткової секції «поворот направо»;

– передбачення заходів з поверхневого водовідведення та реконструкція зливової каналізації;

– заміна інженерних, теплових мереж, контактної мережі тролейбуса, мережі водопостачання та водовідведення, виніс газових мереж за межі дороги.

Зауважимо, в багатьох містах місцева влада проводить Всеукраїнський архітектурний конкурс проєктів. Експертне журі визначає переможця та призерів, а їхні проєкти презентують громадськості (відео або фото). Лише після цього переможцю замовляють розробку детального кошторису. Ця практика поширена у Києві, Чернівцях, Львові тощо.

Про плани провести реконструкцію проспекту Гагаріна повідомлялось ще у 2021 році, але коштовний проєкт відклали, ймовірно, через повномасштабне вторгнення росії.

March 21, 2023

Пошукаємо?