У росії немає ресурсів утримувати правобережний контингент чи влаштувати в Херсоні «другий Маріуполь», — експерт

Хід стрімкого контрнаступу Сил оборони в Херсонській області проаналізував голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан.

За західними мірками звільнення Херсонщини відбувається дуже стрімко. За оцінками експертів, початок деокупації наших територій мав бути в жовтні. Але ЗСУ досить швидко обійшли ешелоновану оборону росіян на Криворізькому напрямку.

«У нас армія третього покоління, в росії 3+ (вища за забезпеченням). Водночас росія має перевагу в небі, крилатих ракетах, ствольній артилерії. Лише з кінця серпня почався відбуватися злам. Ми ще не мали переваги і навіть паритету в стволах і снарядах. А в літаках, гелікоптерах, ракетах ми взагалі не змагаємося з росіянами. А от на землі завдяки, західним партнерам, ми маємо злам», – зауважив Сергій Кузан.

На Херсонщині стоять ті, хто мав взяти Київ «за три дні»

Нашим військам на цьому напрямку протистоїть елітна 35 загальновійськова армія рф, яка мала взяти Київ «за три дні». Потім її перекинули на дуже важливий Ізюмський напрямок, згодом – у Херсонську область.

Професійної армії, яка була на початку війни, в росії вже немає, констатує експерт. Мова йде про десантно-штурмові підрозділи, підрозділи балтійського флоту. Усі вони вже доукомплектовані десь на 50% людьми, які не проходили служби.

Українці заходять з флангів, росіяни кидають техніку й тікають

Через великі втрати відбувся також злам в свідомості ворога. З середини серпня командування російських сил не покладається на людський фактор і не довіряє своїм військам. Там розуміють, що їхні солдати не мають бойового духу. Саме тому керівництво вс рф змістило акцент війни на артилерію, бо, як ми бачимо, їхня піхота завжди програє українській.

Наприклад, ми заходимо з флангів на позиції росіян, а вони кидають техніку та починають тікати.

Підготовка до наступу була на наших очах

Це були великі підготовчі роботи. Перед наступом Сили оборони знищили ракетами російські радари, ППО, обстріли просунулися до узбережжя Чорного моря і Криму. На півострові ліквідували ворожі засоби зв’язку та літаки, таким чином поступово нівелювавши перевагу росіян в повітрі. Після цього ЗСУ стали активніше використовувати авіацію.

Зараз в росії немає можливості з повітря прикрити угруповання на правому березі Дніпра. Сергій Кузан підкреслює, їхня ситуація безвихідна.

Другого Маріуполя не буде

Наші Сили оборони не дадуть перебратися поповненню росіян на правий берег та зрівняти з землею Херсон. Жодна з переправ не компенсує можливості Антонівського мосту. Росіяни не зможуть забезпечити правобережне угруповання. Їхня оборона поступово обвалюється.

«Нам треба приготуватися до тяжких затяжних боїв за Херсон. Ми бачимо, вони притискаються до Херсона, там вони будуть триматися, а вести бої в міських умовах тяжче. Але ресурсів зрівняти місто з землею в рф немає», – говорить експерт.

Що далі?

У воєнному плані, зі звільненням правого берега Сили оборони отримають можливість тримати під вогневим контролем підступи до Криму.

В політичному плані втрата Херсона – ще один плюс до деморалізації всього російського суспільства. Це єдиний обласний центр, який вони змогли захопити з лютого.

Сергій Кузан відкинув побоювання тих, хто переймається, як ЗСУ зможуть перетнути Дніпро, якщо усі мости зруйновано. Відновити переправи можливо, інженерні війська вже мають план.

Про «референдуми», ядерну загрозу та ленд-ліз

«Рефередумами» росія заганяє себе в пастку, – вважає Сергій Кузан. – Тобто, чим більше ти підвищуєш ставку, тим важчий удар після того, як цю ставку буде знівельовано. Коли звільнимо територію, це буде політичний удар персонально по путіну».

Не варто сильно сподіватися на ленд-ліз, бо це передусім рішення для американської промисловості, аби спростити процедуру для приватних виробників. Яку зброю надавати, а яку ні – це лише політичне рішення у компетенції Міністерства оборони.

Реальність ядерної загрози прямо залежить від консолідованої позиції заходу. У разі прямої загрози нам мають надати аналогічну зброю (ядерні боєприпаси), впевнений експерт, аби наша країна також мала цей ядерний засіб стримання.

Тож, чіткі дати звільнення Херсонщини знають лише в Генштабі. Ми маємо бути готові до того, що Сили оборони можуть призупиняти наступ та, в разі потреби, перекинути війська на інші несподівані для ворога напрямки. Наприклад, Запорізький чи Донецький.

Дивіться інтерв’ю з воєнним експертом Сергієм Кузаном на YouTube-каналі СВОЇХ або на нашій сторінці в Фейсбуці.

October 8, 2022

Пошукаємо?