Війна на роки чи місяці? Експерти дали три сценарії завершення бойових дій

Більшість західних військових експертів говорять про те, що вирішальний момент у війні вже настав. Залежно від розвитку подій стане зрозуміло, як довго триватимуть бойові дії. У матеріалі Forbes експерти дають три можливі сценарії. 

1. Багаторічна війна

Більшість військово-політичних експертів США скептично ставляться до швидкого закінчення бойових дій і перемоги України. Не існує фундаментальних причин, чому росія не може вести цю війну роками. Кремлю не заважають, ані санкції Заходу, ані спад в економіці. Населення в самій росії продовжує бути лояльним до влади. 

При цьому рф не зможе довго підтримувати поточну інтенсивність наступу. Росія вже двічі згортала масштаб дій. Вперше – у квітні, під час відходу з-під Кієва і північних областей. Вдруге – у травні, коли оточення всього Донбасу обмежилося взяттям Лисичанська. 

Також падає якість військ. Росія стабільно втрачає найбільш активні підрозділи – морську піхоту, десантників, спецпризначенців та розвідників. З такими темпами через два місяці рф може позбутися всіх штурмових підрозділів. Після чого в агресора виникне вибір або покладатися на менш підготовлених солдат, які не охоче йдуть в атаку. Або ж припиняти наступ взагалі. 

Інститут вивчення війни вважає, що росія може готуватися до штурму Слов’янська і Краматорська з виходом на межі Донецької області. Сил на більше у рф немає. 

Погіршується і якість військової техніки. В росії її багато, але вона застраріла та несправна. Артилерія ворога, якщо її застосовуватимуть з такою ж інтенсивність, може зноситися за чотири місяці. Підтримка її боєздатності та заміна стволів з часом стане великою проблемою. Також військові аналітики говорять про дефіцит снарядів 122 калібру. 

За словами командувача логістики ЗСУ Володимира Карпенка, для ефективної протидії росії Україні потрібно забезпечити 40 механізованих бригад. А це 1200 танків, 4000 одиниць бронетехніки, 2200 артилерійських систем, засобів фронтової ППО. Зараз ЗСУ мають приблизно половину цієї кількості. Найгірша ситуація з артилерією.

Найбільша небезпека полягає в тому, що війна росії проти України перетворюється на війну артилерії проти піхоти. За таких умов ЗСУ не зможуть йти у великі контратаки. Тому війна ризикує перейти в тривалу та затяжну фазу, яка вимагатиме великих ресурсів. 

Війна до кінця року

Якщо ЗСУ зможуть у найближчі 2-3 місяці повернути Херсон і прорватися до Мелітополя, подальша битва на півдні не матиме сенсу. 

А зупинка просування рф в Донецькій області означатиме, що про вихід на адмінкордони області агресору годі сподіватися. 

Тоді москва опиниться перед вибором: оголошувати загальну мобілізацію, аби втримати сухопутний коридор в Крим та захопити усю Донецьку область. Або ж сідати за стіл переговорів. 

Найбільш ймовірною розв’язкою є те, що росія повернеться на позиції 23 лютого. Можливо, й підпише непублічні домовленості про політичне врегулювання питання Криму і ОРДЛО. 

В такому випадку залишиться ризик повторного вторгнення через 5-10 років. Тому йдеться не про мир, а скоріше про довгу військову паузу в надії, що путінський режим впаде швидше. 

Швидка розв’язка

Для стрімкого прориву Україні необхідно забезпечити три умови. 

По-перше, росія має відчувати гострі проблеми із забезпеченням військ. Останні два тижні над цим працюють ЗСУ, знищуючи склади боєприпасів і командні пункти. Якщо Україна продовжить в такому ж темпі, артилерія і танки ворога відчуватимуть голод боєприпасів, а ротація і підтримка військ будуть зірвані. 

В таких умовах наступ для рф буде неможливий, а оборона зайнятих позиції – надскладною. 

По-друге, має відбутись моральний злам військ ворога. Якщо ЗСУ повернуть контроль над будь-яким великим містом (Ізюм, Токмак, Мелітополь, Херсон), віра ворога в свої сили похитнеться. 

По-третє, потрібен великий розгром або масова здача в полон окупантів. Це викличе зневіру серед росіян та підірве боєздатність військ.

Після цього може настати колапс армії рф. Вона матиме ресурси продовжувати війну, але позбудеться мотивації та рішучості. 

Чи достатньо сил і засобів у ЗСУ для цього – невідомо. Багато залежить від поставок зброї і того, наскільки істотних втрат росія зазнає від американських реактивних систем залпового вогню. 

Через місяць-два росія підлаштується під нові реалії. Цей період адаптації може стати вікном можливостей для України, аби зламати ситуацію на свою користь.

Читайте також: За яких умов жінок будуть брати на військовий облік.

July 14, 2022

Пошукаємо?