Урожай та експорт: скільки зберемо і як продаватимемо зерно на тлі війни

Ярі культури вже засіяні, а озимі починають збирати. СВОЇ вирішили розібратися, на який урожай розраховує Україна під час війни, чи вистачить зібраного для споживання всередині країни та що там із експортом за кордон.

Як проходила посівна

Із посухою нашим аграріям доводиться боротися регулярно, а от засівати врожай під пострілами ракет та артилерії не доводилося майже 80 років. В результаті маємо випадки пошкодження сільгосп техніки, зруйновані комори та зерносховища та навіть жертви серед людей. Крім того, деякі ділянки полів залишаються замінованими через постійні обстріли. Але селяни впоралися і завершили посівну, а в південних областях країни вже перейшли до збирання озимих культур.

На Дніпропетровщині кампанія була теж не з простих. Під обстріли росіян регулярно потрапляли та продовжують потрапляти території Криворізького та Синельниківського районів. Проте майже всі плани вдалось реалізувати.

«Зробили все, що запланували. Посіяли майже 1,2 мільйонів гектарів пшениці, кукурудзи, ячменю, вівса, гречки, проса, гороху та соняшника. Ще на 750 тисяч гектарів дозрівають озимі», – повідомляв раніше голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

У Насіннєвій асоціації кажуть, що загалом по Україні засіяли 14 мільйонів гектарів ярих культур. Це на 2,7 мільйона гектарів менше, ніж минулого року. З урахуванням 20% окупованих територій та нульового посіву в Луганській області, такий показник називають добрим. Далі справа за погодою.

Фермери із Синельниківського району кажуть, що багато в чому посівну вдалося завершити завдяки кредитуванню від держави. Проблема полягає в тому, що на початку війни у   аграріїв майже не було можливості продати торішній урожай. Тому гроші на нову кампанію довелося позичати.

«Незважаючи на всі песимістичні настрої на початку посівної у зв’язку з війною, колапсу не сталося. Вдалося засіяти всі наявні площі та дати посівам відповідний догляд. Тепер очікуємо на хороші результати», — каже голова фермерського господарства «Зоряне» Олександр Кириченко.

Детально про посівну кампанію на Дніпропетровщині ми розповідали тут.

На який урожай розраховуємо

Минулого року Україна зібрала рекордний урожай зернових та олійних культур – 100 мільйонів тонн. Цього року прогнозували ще більші збори, але війна все змінила. Аграріям доводилося коригувати плани посівів.

Наприклад, багато хто вирішив менше сіяти кукурудзи. Нині цієї культури й так вистачає у сховищах. Крім того, скорочення посівів пов’язане і зі складнощами вирощування та просушування кукурудзи.

Також у багатьох областях сіяли більше соняшників, хоча спочатку планували інші культури. Так зробили і на Дніпропетровщині. Наразі експерти прогнозують наступний урожай в Україні:

– пшениця – 18 млн т (у 2021 – 32,2 млн т);

– кукурудза – 25,7 млн   т (у 2021 – 42,1 млн т);

– ячмінь – 5,2 млн т (у 2021 – 9,4 млн т);

– інші зернові — 1,4 млн т (2021 — 2,3 млн т);

– соняшник — 10,6 млн т (2021 16,4 млн т);

– соя – 3,0 млн т (у 2021 – 3,5 млн т);

– ріпак – 2,7 млн   т (у 2021 2,9 млн т).

Загалом в Україні планують зібрати 50,4 мільйонів тонн зернових та 16,3 мільйонів тонн культур.

Що буде зі зберіганням та експортом

Під обстріл окупантів неодноразово потрапляли зерносховища. Ця проблема разом із низькими темпами експортів може призвести до того, що Україна зіткнеться із нестачею місць для зберігання зерна. Попередньо дефіцит приміщень може становити близько 10-15 мільйонів тонн зерна.

Наразі влада Євросоюзу розглядає надання для України тимчасових сховищ. Це має допомогти у збереженні врожаю та майбутнім постачанням зернових на світові ринки.

Щодо експорту морем, поки що переговори з агресором більше схожі на шантаж і не дають результатів. Залишається варіант експорту через західний кордон із країнами ЄС залізницею, фурами та Дунаєм.

Наразі Україна та країни ЄС шукають додаткові шляхи експорту. Однак збільшити його з 2 мільйонів тонн на місяць до 5-6 мільйонів тонн неможливо. Реальна цифра – близько 3 мільйонів тонн на місяць.

Уряд, «Укразалізниця» та фермери роблять усе, щоб збільшити обсяги експорту. Це має призвести до наповнення країни валютою, а аграрний сектор — грошима для нової посівної кампанії та виплати зарплат.

June 18, 2022

Пошукаємо?