25 грудня чи 7 січня: коли українці святкуватимуть Різдво?

Дискусія про переніс Різдва з січня на грудень триває не перший рік. Ще у 2018 році Верховна Рада зробила 25 грудня святковим днем на рівні з 7 січня. Цього року Православна Церква України пішла далі й дозволила своїм вірянам самим обирати, коли святкувати Різдво. Однак, як каже протоієрей ПЦУ Георгій Коваленко, про церковну реформу зараз мова не йде. 

Який календар більш точний?

Юдея часів народження і земного життя Ісуса Христа жила за місячно-сонячним календарем. За ним досі вираховується дата Пасхи.

Календар запровадив римський імператор Юліан у 46-45 році до Різдва Христового. Саме тому він називається юліанським.

Ідея рахувати роки «від Різдва Христового» належить ченцеві Діонісію Малому, до речі, скіфу за походженням, який жив у Римі в середині 6 століття.

Остаточно ця практика закріпилася в Європі у 8 столітті завдяки британському історику і також ченцеві Беді Преподобному.

Сучасні вчені, спираючись на астрономічні й історичні свідчення, довели, що Діонісій помилився на 6 років у визначенні дати Різдва Христового. 

Про недосконалість юліанського календаря здогадувалися й мудреці минулого. Наприкінці 16 століття помилку вирішили виправити. Це зробив Папа Римський Григорій ХІІІ, тому цей календар увійшов в історію як григоріанський.

Православні не прийняли нової пасхалії (правил розрахунку Великодня), але не могли нескінченно ігнорувати недосконалість юліанського календаря, який від початку був прив’язаний до сонячного циклу сезонів року та рівнодення.

На початку 20 століття, коли Вселенський патріарх зібрав собор, а сербський астроном Мілутін Міланкович запропонував рішення, яке назвали новоюліанським календарем.

Таким чином нині маємо:

Григоріанський календар, за яким живе Католицька (крім українських греко-католиків і ще деяких) і майже всі протестантські церкви, а також глобальний світський світ, у т.ч. Україна;

Новоюліанський календар, за яким живе більшість (9 із 15) православних церков світу (Константинопольська, Александрійська, Антиохійська, Румунська, Болгарська, Кіпрська, Грецька, Албанська, Чеських земель і Словаччини), а також румунські і болгарські греко-католики;

Юліанський календар, за яким живуть 6 із 15 православних церков (Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська, Польська (повернулася до цього календаря у 2014 році) і Українська), а також монастирі Святої Гори Афон, які при цьому залишаються в єдності з Константинопольським патріархатом, та, що актуально для нас, українські греко-католики і частина українських протестантів;

– Інші локальні календарі, які здебільшого виконують функцію визначення дат місцевих народних і релігійних свят (юдейський, мусульманський, китайський, японський тощо).

Що пропонує Православна Церква України?

Синод ПЦУ цього року ухвалив рішення святкувати Різдво за бажанням парафіян або 25 грудня, або 7 січня. Для цього навіть скасували піст 25 грудня. Священники мають прозвітувати про кількість вірян у ці дні, аби митрополія проаналізувала настрої людей. 

Проте це не календарна реформа. ПЦУ й далі житиме за юліанським календарем. 

«Є побоювання, що необдумане або неправильно прокомуніковане рішення може призвести до непотрібних суперечок і конфліктів або навіть розділень, як це було саме в цьому питанні серед православних Греції, де виникли й існують до сьогодні старостильні юрисдикції. І хоча це не більш ніж 8% від усієї кількості православних греків, але бажано не повторювати їхніх помилок. Та й наявність в Україні потужної мережі парафій і монастирів Московського патріархату, який постійно спекулює на темі власної «істинності» і «благодатності», ставить українські церкви перед потребою більш глибокого усвідомлення свого вибору, нестандартних рішень і мудрої комунікаційної стратегії», – підкреслив протоієрей ПЦУ Георгій Коваленко. 

Священники також пропонують вірянам святкувати з 25 грудня по 7 січня, бо Різдво, як і Великдень, є багатоденним святом. 

Чи буде перехід на новий календар?

Усе залежить від настроїв вірян. Георгій Коваленко зауважує, що було б добре, якби перехід на новий календар відбувся одночасно у православних і греко-католиків. Або щоб це було спільне рішення Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій.

«А датою впровадження нового календаря могло б бути церковне новоліття, яке у православних і греко-католиків 1 вересня. До цієї дати можна встигнути провести всі потрібні процедури і собори. Але розпочинати, створивши відповідні робочі групи і комісії, варто вже в січні», – сказав Георгій Коваленко. 

December 23, 2022

Пошукаємо?