79 день війни: ворог намагається посилити бомбардування «Азовсталі» та повністю зайняти Рубіжне, ЗСУ відбили 18 атак на сході

Станом на ранок 13 травня супротивник не припиняє спроби встановити повний контроль над Донецькою, Луганською та Херсонською областями та утримання сухопутного коридору між ними та тимчасово окупованим Кримом. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

Ворог підтримує напруженість у Придністровському регіоні Молдови та Білорусі.

На Сіверському напрямку посилюється охорона ділянки українсько-російського кордону у Брянській та Курській областях. За наявною інформацією, противник перекидає до прикордонних районів Брянської області додаткові підрозділи артилерії для нарощування провокаційних обстрілів населених пунктів Чернігівської області вздовж кордону.

На Слобожанському напрямку ворог перегруповує підрозділи, поповнює запаси боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів для відновлення наступальних можливостей.

На Харківському напрямку ворог наступальних дій не провадив. Основні зусилля зосередили на недопущенні просування наших військ у районі населеного пункту Веселе.

У Воронезькій та Білгородській областях Росії, продовжено до 25 травня 2022 року вплив підвищеного рівня терористичної небезпеки.

На Донецькому напрямку супротивник продовжує зосередження основних зусиль на встановленні повного контролю за Рубіжним.

На Лиманському напрямі підрозділи ворога намагалися закріпитись у районі Олександрівки.

На Бахмутському напрямку окупанти вели штурмові дії у напрямку Орєхова та в районі Камишевахи, успіху не мали.

На Курахівському напрямку ворог вів наступальні дії у напрямку Мар’їнки.

Противник продовжив завдавати артилерійських та авіаційних ударів по Маріуполі, основні зусилля зосереджував на блокуванні підрозділів наших військ у районі заводу «Азовсталь». Для встановлення повного контролю над містом та придушення опору українських захисників та захисниць застосовує стратегічну авіацію. З огляду на заходи щодо евакуації місцевих жителів слід очікувати нарощування вогневого впливу найближчим часом.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках супротивник вів артилерійські обстріли підрозділів наших військ по всій лінії та повітряну розвідку із застосуванням БПЛА.

На Южнобузькому напрямку окупаційні підрозділи активних бойових дій не здійснювали, обстрілювали підрозділи наших військ із ствольної артилерії та мінометів у районах Олександрівки, Таврійського, Котлярового, Аннівки та Осокорівки.

Протягом попередньої доби було вражено сім повітряних цілей ворога: п’ять БПЛА типу «Орлан-10», один вертоліт Ка-52 та одна крилата ракета.

На Донецькому та Луганському напрямках захисники відбили 18 атак ворога, знищено 13 танків, вісім артилерійських систем, 27 одиниць бойової броньованої техніки, дві одиниці спеціальної інженерної техніки та п’ять автомобілів супротивника.

У південних областях українські ракетно-артилерійські підрозділи авіація завдали 15 ударів по позиціях ворога. Загальні втрати окупантів склали: 57 осіб особового складу, шість одиниць броньованої та три одиниці автомобільної техніки.

Корабельне угруповання в Чорному морі налічує чотири кораблі і два підводні човни, що несуть 30 крилатих ракет типу «Калібр». Тому загроза завдання ракетних ударів з цього напряму зберігається.

Кривий Ріг

Ніч у місті та області пройшла з тривогами, але без надзвичайних подій. Ворог на території регіону відсутній.

Міжнародна реакція

Глави МЗС G7 обговорюють посилення заходів проти росії через її агресію в Україні.

Великобританія надає Україні загальний пакет гуманітарної, економічної та військової підтримки вартістю 2 млрд дол.

Сенатор-республіканець США Ренд Пол загальмував якнайшвидше голосування за законопроєкт про виділення Україні додаткової допомоги у розмірі майже 40 млрд дол.

May 13, 2022

Пошукаємо?