Арселор скидає неочищені шахтні води до річки Інгулець — Держекоінспекція

«АрселорМіттал Кривий Ріг» не знижує рівень мінералізації шахтних вод, тому в річку потрапляє рідина з високим рівнем хлоридів та сульфатів. Про результати позапланової перевірки повідомили у Державній екологічній інспекції України.

«Підприємство не впроваджує ефективні технології, щоб знизити рівень мінералізації шахтних вод перед скиданням у водні об’єкти», – кажуть екоінспектори.

Крім того, в цеху шламового господарства рудозбагачувальної фабрики інспектори виявили порив пульпового нагнітання та розгерметизацію клапана насоса на трубі діаметром 1000 мм.

На території цеху водопостачання ставок-освітлювач №2 експлуатувався з порушеннями, через що в ньому накопичилися надлишки шламу.

У гірському департаменті міняли труби шламопроводу з порушеннями. Через неправильний демонтаж прилеглу територію забруднили шламами.

В акті перевірки також зафіксували аварію на хвостосховищі «Центральне», яка сталася 20 грудня. Тоді з греблі, що частково зруйнувалася, на сільськогосподарські землі витекла брудна технічна вода.

Як виявилося, «АрселорМіттал Кривий Ріг» не лише порушив правила експлуатації хвостосховища, а й усупереч чинному законодавству не проінформував Держекоінспекцію про аварію.

Відповідальних осіб уже притягли до адміністративної відповідальності. Підприємство зобов’язали усунути виявлені порушення.

Також тривають лабораторні дослідження проб ґрунту біля хвостосховища для оцінки збитків, заподіяних навколишньому середовищу.

December 30, 2021

Пошукаємо?