Британська розвідка прогнозує, що росія скоро видихнеться. Розбираємося, що відбувається в оцінках експертів

Голова британської розвідки МІ6 Річард Мур повідомив, що у найближчі тижні росії доведеться взяти паузу. Англійці пов’язують це з тим, що окупантам буде все важче поставляти робочу силу протягом наступних кількох тижнів. Така ситуація дасть Україні можливість нанести удари у відповідь.

Мур також нагадав, що за оцінками експертів жертви з обох сторін стають неприйнятними і можуть призвести до уповільнення конфлікту.

У свою чергу американське медіа Foreign Policy прогнозує спробу росії на початку 2023 року захопити Одесу та відрізати Україну від Чорного моря. У своїй оцінці журналісти посилаються на західних чиновників.

У тексті зазначається, що захоплення Одеського порту дозволило б окупантам завдати нищівного удару по військових зусиллях України. Крім того, росіяни могли б знищити або розграбувати запаси зерна та іншого врожаю регіону.

Проте до таких амбітних планів загарбників експерти не ставляться серйозно. На думку колишнього працівника Пентагону Джима Таунсенда, «росіянам буде важко увійти і взяти Одесу, особливо із західними системами оборони, які можуть стримати російський флот у безвихідному становищі».

Військовий експерт Денис Попович вважає, що другий етап підготовки до контрнаступу на півдні. Він звернув увагу, що, крім знищення ворожих складів на передовій, удари також завдаються по об’єктах ППО окупантів.

«Авіація зможе більше активно працювати. Якщо так, то це ще більше розширює наші можливості щодо знищення інфраструктури РФ. У нас починається другий етап підготовки до контрнаступу — очищення повітря для дій української авіації. Це дуже важливий аспект і, одночасно, спонукання російської армії до чергового “жесту доброї волі” — щоб вони добровільно відступили з Херсонської області», — зазначив Попович.

Аналітик Conflict Intelligence Team Кирило Михайлов назвав два важливі фактори для наступу ЗСУ на півдні. Він вважає, що окуповану частину правобережжя тримають близько 15 тисяч військових, які підсилені мобілізованими з «ДНР» та «ЛНР». Через велику протяжність фронту вони можуть тримати тільки проти невеликих українських підрозділів.

«Якщо Україна підготує або застосує вже наявні резерви і піде в якийсь потужний наступ, його буде дуже непросто тримати. Особливо, якщо вдасться знищити один чи два з трьох мостів», – зауважив аналітик.

Нагадаємо, що через атаки ЗСУ окупантам вже довелося закрити Антонівський міст, що веде до Херсону, для вантажних автомобілів та техніки. Зараз в росіян залишається ще два мости, що поєднують береги Дніпра.

July 21, 2022

Пошукаємо?