Місцева влада Кривого Рогу закупила термінали Starlink майже вдвічі дорожче, ніж інші міста

23 грудня Департамент освіти і науки виконкому Криворізької міськради відзвітував про укладання договору з ФОП Олег Півень на суму 2,6 млн грн. Підприємець зобов’язався до 28 грудня поставити міськвиконкому 40 терміналів для супутникового інтернету Starlink. 

Закупівлю провели 21 грудня без використання електронної системи Прозорро. Про це повідомляють журналісти з порталу «Наші гроші».

Вартість одного комплекту (супутникова антенна (термінал) із кріпленням, інтернет-роутер та кабелі) із доставкою складала 65 тисяч грн (або 1775 доларів).

Департамент освіти і науки обґрунтовував необхідність закупівлі та пояснював ціну обладнання тим, що 5 грудня отримав завдання від Криворізької міської ради невідкладно встановити термінали, а у продавця товар вже був у наявності. В той час, як інші продавці вимагали у замовника 50% передоплату для попереднього замовлення на сайті виробника.

Водночас інші міста закуповували Starlink за майже вдвічі нижчими цінами. На Полтавщині за термінал віддали 32 тисячі грн, на Дніпропетровщині – 48 тисяч грн, Долинська міська рада придбала обладнання за 40 тисяч грн. Виконком Сумської міськради закупив 60 терміналів за 2 млн грн або 33 тисячі грн за один Starlink. Народний Starlink для Зеленодольська, на який збирали мешканці міста, придбали в Німеччині за 15 тисяч гривень, це без урахування вартості доставки і розмитнення.

У день виходу матеріалу на сайті «Наші гроші», 27 грудня, директор Департаменту освіти і науки виконкому Криворізької міськради Тетяна Кріпак уклала додаткову угоду з ФОП Олег Півень «у зв’язку зі зміною ціни товару». Постачальник дав 10% знижку на термінали. Тобто 40 Starlink обійшлися міському бюджету у 2 334 400 грн замість 2 600 000 грн. А один термінал коштував 58 360 гривень (або 1584 долари), замість 65 тисяч.

3 січня пресслужба виконкому повідомила, що зі 100 пунктів незламності Кривого Рогу, 40 обладнані супутниковим інтернетом Starlink. Схоже, це можуть бути саме ці термінали.

Зауважимо, ФОП Олег Півень зареєстрований у Києві. Підприємець веде діяльність у сфері проводового електрозв’язку. На Прозорро відсутня інформація про його участь як в аналогічних закупівлях, так і в тендерах.

Читайте також: кому місцева влада Кривого Рогу роздає землі.

January 4, 2023

Пошукаємо?