П’ять років без пожежної сигналізації: суд скасував штраф керівникові дитсадка

З 2016 року дитячий садок № 280 на вулиці Миколи Світальського працює з порушеннями правил пожежної безпеки. У закладі немає системи пожежної сигналізації, системи попередження про пожежу та управління евакуацією. А з 2019 року в електрощитовій немає природньої вентиляції.

14 липня 2021 року рятувальники прийшли в дитячий садок з позачерговою перевіркою. Керівникові видано постанову за статтею 188-8 КУпАП «Невиконання доручень, розпоряджень та постанов посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки». Жінці загрожував штраф розміром 1700 грн, але вона подала позов до суду з проханням скасувати рішення, оскільки під час перевірки перебувала у відпустці.

Як аргумент на свій захист керівниця використала той факт, що дитячий садок є комунальним закладом і належить територіальній громаді Кривого Рогу, а фінансовою частиною керує виконком Покровської районної ради. Тому, за словами керівника, саме виконком має відповідати за впровадження стандартів пожежної безпеки, які вимагають фінансових витрат і укладення договорів. Тобто це не в повноваженнях голови.

Хоча в статуті дитячого садка № 280 зазначено, що саме керівник забезпечує виконання санітарно-гігієнічних, протипожежних та інших вимог до захисту життя і здоров’я дітей.

Крім того, у всі попередні часи, коли за ті ж порушення керівника притягували до адміністративної відповідальності, вона погодилася з рішенням і заплатила штраф.

22 жовтня суддя Жовтневого суду Марина Власенко частково задовольнила прохання голови і скасувала рішення і штраф у розмірі 1700 грн. Справу про адміністративне правопорушення повернуто на новий розгляд до Криворізького районного управління ДСНС у Дніпропетровській області. А рятувальників зобов’язали сплатити на користь керівника судового збору в розмірі 454 грн.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному адміністративному суді.

October 25, 2021

Пошукаємо?