Сонячні панелі, павербанки для ноутбуків та портативні електростанції: на що варто витрачати гроші під час блекауту

Ракетні удари по енергетичній інфраструктурі України продовжаться. На такій думці сходиться і влада, й аналітики. Через це в мережі зростає попит на все, що допомагає залишатися на зв’язку та живить електроприлади. Сьогодні розберемо сонячні панелі, павербанки для ноутбуків та портативні електростанції. В цьому нам допоможуть тези відомого в Україні фізика та YouTube-викладача Павла Віктора.

 

Сонячні панелі

Одна з перших думок, що спадає під час блекаутів — придбати сонячні панелі. Нібито купуєш один раз, а живишся вічно. Але є нюанси.

Від батарей, розміром з долоню або дві, користі мало. Сонячна батарея має бути розміром не менш аркуша А3, від 10 Вт.

Звичайно, якщо мряка, павербанк буде заряджатися не так швидко, як у сонячний день. Треба вивісити панель на вікно, що виходить на південь, прикріпити до скла. Зранку, щойно зійшло сонце, підключаєте та заряджаєте павербанк.

Окрім того, недоцільно підключати сонячну батарею безпосередньо до телефону. Зараз зима, освітлення не дуже інтенсивне, тож може так статися, що телефон то підключається до батареї, то відключається. При цьому він розряджається більше, ніж заряджається від батареї. Вдень, коли багато світла, треба заряджати павербанк, а ввечері від зарядженого павербанка заряджати гаджети.

 

Павербанки для ноутбуків

Якщо павербанками для смартфонів українці закупились ще на початку війни, з ноутбуками все складніше. Одразу запевняємо — зарядити лептоп від звичайної «банки» не вийде — вони мають різну напругу. Для ноутбука 18-19 В, а для смартфона 5 В.

Брати павербанк для ноутбука є сенс, якщо у вас вмикають світло на чотири або шість годин. Якщо електроенергія з’являється лише на декілька годин, ви просто не встигнете зарядити такий пристрій.

Портативні електростанції

Виходом можуть стати портативні електростанції. Найпростіші з них можуть три рази зарядити ноутбук або 15-20 разів зарядити смартфон. Тобто це такий великий паверабанк. Також портативна електростанція має перевагу швидкої зарядки — за годину до 80%.

Нюанси полягають в рідкості, вартості та застосуванні. Знайти портативну стацію в Україні важко — майже всі розмели. Проте є можливість замовити прилад з-за кордону, але доведеться чекати декілька тижнів.

Заплатити доведеться не менше 320 євро. Але якщо ви хочете заживити ще й холодильник чи телевізор, готуйтеся викласти у два або навіть у три рази більше.

December 10, 2022

Пошукаємо?