Союзники мають підтвердити рішення щодо членства України в НАТО, – Столтенберг

У Бухаресті стартував саміт міністрів закордонних справ країн НАТО. Впродовж двох днів вони мають обговорити подальшу допомогу Україні у війні з росією. 

Під час відкриття саміту генсек НАТО Йенс Столтенберг підкреслив, що очікує від союзників підтвердження політики «відкритих дверей», якої дотримується Альянс. Демонстрацією цього є недавнє прийняття до НАТО Чорногорії та Північної Македонії, а також запрошення для Фінляндії та Швеції.

«Щодо членства України ми заявили, що Україна буде членом. Я очікую, що союзники НАТО підтвердять це рішення. Однак головний фокус зараз – на підтримці України», – наголосив Столтенберг.

За його словами, росія не має права вето. Альянс не бере участі в цьому конфлікті, але його члени допомагають Україні, аби вона могла захищатися від росії.

«Ми не можемо дозволити путіну перемогти, інакше це дасть зелене світло іншим авторитарним лідерам, покаже їм, що вони можуть досягти своїх цілей за допомогою військової сили. Це зробить наш світ ще небезпечнішим для всіх нас. Тому у наших спільних інтересах безпеки підтримувати Україну», – сказав Йенс Столтенберг.

Він додав, що країни НАТО збираються посилити допомогу Україні, зокрема військову. За словами Столтенберга, президент росії прагне використовувати зиму як зброю у війні і тому навмисно атакує критично важливі об’єкти інфраструктури. Тож до Європи через холод може вирушити нова хвиля українських біженців.

Столтенберг зазначив, що країни Альянсу мають не лише передавати необхідне озброєння, а й забезпечувати постачання запчастин, боєприпасів, палива, медикаментів та зимового спорядження.

«Насправді ми всі платимо ціну за російську війну в Україні, але ми платимо цю ціну в грошах, тоді як Україна сплачує її кров’ю», – підкреслив Генсек.

November 29, 2022

Пошукаємо?