Уряд хоче повернути акциз на паливо. Що буде з цінами?

Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт про повернення акцизів на пальне. Уряд запропонував ставку 100 євро за 1000 л на бензин, дизпаливо та скраплений газ. Це відчутно менше, ніж було раніше (в середньому 135 євро). Директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн пояснив, чому повернення акцизів не змінить цінники на табло АЗС. 

За словами експерта, світові ціни на топливо відчутно просіли. Це створює потенціал для зниження цін в Україні на 3-4 грн/л. Акциз перекриє це зниження, через це ціни стабілізуються. 

Сергій Куюн прогнозує, що  у гривні акциз на всі марки пально складе 4 грн/л (з ПДВ). Це 8% від роздрібної ціни на бензин та дизпаливо та трохи більше 10% від ціни на автогаз. 

Завдяки цьому бюджет країки може розраховувати на 3,39 млрд грн на місяць (3,6 млрд грн з ПДВ). А ціни на заправках будуть у межах: бензин А-95 – 50-52 грн/л, дизпальне – 51-53 грн/л, скраплений газ 27-28 грн/л. 

«Як свідчать розрахунки, бюджетні надходження від скрапленого газу дещо перевищать надходження від бензину. Це дуже зворушливо та нагадує кращі українські родинні традиції: дитину (скраплений газ) довго пестили, оберігали, вона виросла й тепер почала допомагати своїй родині», – підсумував Сергій Куюн. 

August 15, 2022

Пошукаємо?