Важкий понеділок: як Україна пережила масований ракетний удар росії, які наслідки для Кривого Рогу та що буде далі

10 жовтня стало днем, коли росія завдала найбільш масований ракетний удар по території України з 24 лютого. Лише вдень ворог випустив по нашій країні 84 ракети та 84 крилатих ракети, 24 безпілотних літальних апарати, з них 13 — іранські мопеди. Сили ППО знищили 43 крилатих ракети  та 13 БПЛА. Ввечері росіяни знову атакували Україну.

Загалом в Україні загинули 11 людей. Серед них — 41-річний полковник поліції, начальник відділу Департаменту Кіберполіції Юрій Заскока. Поліцейський у момент удару саме їхав бульваром Шевченка на роботу. Поранення отримали щонайменше 87 громадян.

В Нацполіції повідомили про пошкодження близько 70 об’єктів, з яких 29 об’єктів критичної інфраструктури, 4 багатоповерхових та 35 приватних житлових будинків, столична школа, філармонія та музеї.

Удар по Дніпропетровщині

18 ракет росіяни скерували на Дніпропетровщину. 5 з них вдалося збити силам ППО. Четверо загиблих і 31 поранений, з них 10 людей в лікарні. Четверо постраждалих – у важкому стані.

Під удар потрапили чотири райони області: Дніпровський, Кам‘янський, Нікопольський, Криворізький.

Після ворожих ударів і знеструмлення частини Кривого Рогу в шахтах під землею перебувало понад 850 шахтарів. Серед них були й жінки. Більшість з них вже підняли на поверхню, цей процес ще триває.

З хороших новин: силами ППО у Кривому Розі було збито два дрони-камікадзе «Shahed-136».

У Дніпрі внаслідок ракетних обстрілів пошкоджено понад десяти багатоповерхівок, будівлю підприємства, близько чотирьох десятків автомобілів, автобус, зупинку громадського транспорту, кілька магазинів. Дві пожежі ліквідовано рятувальниками. Били окупанти й по критичній інфраструктурі.

У Кам‘янському та Криворізькому районах під ударом також опинилася критична інфраструктура. В Кривому Розі 30 тисяч людей лишилися без води, нині водопостачання відновлено. Деякі райони були знеструмлені. Наразі енергетики ще працюють, 11 тисяч родин лишаються без світла.

В Нікопольському районі внаслідок ракетного удару пошкоджено склад сільгосппідприємства.

 

Наслідки для критичної інфраструктури

Більшість ракет росіян вразили звичайні громадські місця — парки, перехрестя, торговельні центри, дитячі майданчики. Проте деякі все ж долетіли до об’єктів критичної інфраструктури.

Найбільше дісталося енергообʼєктам Кривого Рогу, Львова, Запоріжжя, Київщини, Хмельниччини, Дніпра, Вінниці,  Івано-Франківщини, Сумщини, Харківщини, Житомирщини, Кіровоградщини. Усього постраждали 11 областей та Київ. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль та заступник голови.

У Кривому Розі без світла та води опинилися 80 тисяч сімей у Тернівському і частині Покровського районів. Комунальники вже працюють над ліквідацією наслідків обстрілів. У контексті всієї країни найскладніша ситуація на Львівщині. Більша частина Львова без електрики та води, не стабільний мобільний зв’язок та інтернет. Полагодити мережі обіцяють впродовж 24 годин.

Без електрики опинилася також Полтавщина, Харківщина, столиця. Був приліт на Київську ТЕЦ. Комунальники, енергетики, рятувальники працюють по всій країні та ліквідовують наслідки ракетних ударів.

Українців закликають обмежити споживання світла у пікові години: з 17:00 до 22:00. У Кривому Розі скоротили кількість трамваїв та тролейбусів на дорогах, обмежать вуличне освітлення.

Як зазначив прем’єр Денис Шмигаль, більшість пошкоджених об’єктів критичної інфраструктури відновлять вже сьогодні. Решта з них запрацює завтра.

Наразі відновлено енергопостачання в Сумах. Тривають роботи в Житомирі та Харкові. Введено графік аварійних відключень у Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській та Житомирській областях.

На час відновлення об’єктів критичної інфраструктури з України призупинили експорт електроенергії. Окрім того, наразі введено графік аварійних відключень у Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській та Житомирській областях.

 

Якими будуть наслідки ракетних ударів для росії

11 жовтня відбудеться екстрене засідання країн G7, на якому заслухають виступ президента України Володимира Зеленського. Напередодні голова держави провів телефонні розмови з канцлером Німеччини Олафом Шольцем та президентом Франції Емануелем Макроном.

Німеччина пообіцяла вже «найближчими днями» передати першу з чотирьох обіцяних систем ППО IRIS-T.

США засудили російські удари по об’єктах інфраструктури України й мають намір притягнути рф до відповідальності за воєнні злочини та звірства, скоєні в нашій країні. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив про переговори з Держсекретарем США Ентоні Блінкеном щодо посилення обороноздатності України та введені подальших санкцій проти росії.

Окрім того, за інформацією західних ЗМІ, збирається екстрене засідання міністрів оборони країн формату «Рамштайн». А це означає постачання нової зброї для України.

October 10, 2022

Пошукаємо?