З криворізького «Центру поводження з тваринами» звільняється єдиний кінолог. Собак можуть приспати

У комунальному притулку майже рік мешкають два пси Зевс та Дік, які підпускають до себе лише кінолога Тимура. Інші працівники бояться заходити до вольєрів тварин. Цього тижня чоловік написав заяву про звільнення. Якщо найближчим часом собак не влаштують, їх можуть приспати. 

Про ситуацію дізналися криворізькі зоозахисники та редакція СВОЇх. Керівництво «Центру» прямо не каже, що збирається приспати тварин. Проте після звільнення Тимура ніхто з працівників не зможе піклуватися про Зевса і Діка, тому їхня доля у притулку практично визначена.

Зевсу 8 років, він вже двічі повертався до «Центру» після невдалого сторожування. Перший раз на підприємстві, де він був, звільнили усіх кінологів-охоронців. Стан собаки погіршився, він почав кусати працівників. Зевса зачинили у клітці, до якої ніхто не наважувався зайти, навіть, аби прибрати за псом. Через таке поводження собака схуд до 50 кг. Тимур забрав його назад до притулку.

Потім Зевса направили на охорону іншого підприємства. Усе було добре, поки пса не посадили на ланцюг. Тварина перегризла три сітки та пробила дах вольєра.

«Після ланцюга він нікого, окрім мене не підпускав. Я його ледь забрав», – каже Тимур. Та додав, у Зевса є шанс соціалізуватися. Головне, аби новий хазяїн знав специфіку породи.

Діку 4 роки. Собака страждає від сечокам’яної хвороби, яка проявляє себе у міжсезоння. Діку протипоказаний вольєр з холодною бетонною підлогою. За словами Тимура, останні пів року симптомів не було.

У сім’ю собак прилаштувати неможливо, лише на охорону підприємств. Кінолог вже написав заяву на звільнення, тому на пошуки нових хазяїв для собак лишаються лічені тижні. У притулку не приховують, хотіли б, аби Тимур залишився працювати. Але про причини звільнення керівниця закладу не здогадується.

«Наш кінолог, який вже не перший рік працює, періодично кидається заявами на звільнення, – каже керівниця «Центру» Марина Бойко. – На фоні війни у людей у багатьох агресія проявляється і нескоординована поведінка, різні стресові ситуації. Не знаю з чим пов’язане останнє рішення Тимура звільнитися. Ми будемо вдячні, якщо він залишиться. Якщо ні, треба терміново шукати нового кінолога». 

Волонтери попросили керівництво «Центру» підняти зарплату Тимуру, можливо, б це вплинуло на його рішення.

У Кривому Розі кінологів, які можуть серйозно займатися охоронними собаками, одиниці. Зокрема, такі є лише у правоохоронних структурах та в’язниці.

Проте схоже, керівництво обрало інший шлях. На сторінці «Центру» розмістили оголошення про те, що «Зевс шукає дім». Про хворого Діка поки що ані слова.

Цікаво, що це оголошення перепостили у тому числі чиновники з Криворізького міськвиконкому, який відповідає за фінансування закладу.

Нагадаємо, з бюджету міста планують витратити 1 мільйон 200 тисяч гривень на піар місцевої влади на телебаченні, радіо, у пресі та інтернеті.

December 4, 2022

Пошукаємо?