Зима близько: як готуються до опалювального сезону в Кривому Розі?

Опалювальний сезон має розпочатися вже за два місяці. Через війну він буде складним: батареї будуть холоднішими, а в деяких регіонах не буде опалення взагалі. У Кривому Розі вже підготували 50% від усіх котелень. Проте на випадок перебоїв з центральним опаленням експерти радять запастися «буржуйками», електрочайниками та дровами. 

Станом на серпень, у Кривому Розі теплопостачальники підготували 52 котельні із 98. На відміну від минулих років, місто відмовилося фінансувати теплоізоляцію труб опалення. У квартирах буде холодніше, хоча Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов обіцяє не менше 18 градусів.

Уряд запровадив мораторій на підвищення цін на газ та опалення до травня 2023 року, тому тарифи залишаться без змін. «Нафтогаз» заявив, що тариф «Фіксований» буде на рівні 7,96 грн за кубометр.

Якою буде зима?

Синоптики вже дають прогнози на зиму. За словами директора Укргідрометцентру Миколи Кульбіди, дуже холодної зими годі чекати.

«Усі зими у нас із температурним режимом вище за норму. Не виключаються морозні періоди, можливо, навіть сильні. Але вони будуть короткі», – зауважив Микола Кульбіда.

За останні 25 років середня температура січня – лютого в Україні зросла на 2 – 2,5 градуси. За словами головного синоптика, тривалість зимового періоду теж скоротилася.

Як підготуватися до екстремальних ситуації?

На випадок, якщо будуть перебої з газопостачанням, експерти радять перевірити електромережі. В домівках має бути справна проводка та прилад, який захищатиме побутову техніку під час стрибків напруги. Не зайвим буде мати електрочайник.

Також варто мати піч «буржуйку» та запас дров. Хоча б одну на будинок. Аби в разі надзвичайної ситуації залишалася можливість зігрітися, нагріти воду або приготувати їжу.

Яка ситуація в інших регіонах?

У Києві триває плановий ремонт тепломереж. Також перевіряють електромережі, щоб люди могли використовувати обігрівачі та не було перебоїв в умовах підвищеного навантаження. 

Мер Віталій Кличко попередив киян, що температура в квартирах може знизитися до 18-19 градусів. Раніше нормою був 21 градус, тому він закликав містян готувати теплі ковдри і речі. 

На випадок відсутності газу чи електрики місцева влада підготувала резервні запаси палива та генератори. Тому Київ зможе деякий час функціонувати автономно. Насамперед теплом і світлом забезпечать лікарні, дитсадки та школи. 

У Львові котельні та ТЕЦ готові до опалювального сезону на 99%. Проте місцева влада закуповує альтернативні варіанти подачі тепла: буржуйки, бочки, дрова та генератори. Цим займаються комунальні підприємства міста. Їх планують встановлювати у підвальних приміщеннях будинків, сховищах, щоб люди могли зігрітися, зарядити телефони. ОСББ утеплюють вікна та двері у під’їздах будинків та на горищах.

У Донецькій області найважча ситуація. Опалювальний сезон тут не почнеться через зруйнований газопровід. 

У Краматорську, крім газу та тепла, у багатоповерхівках не буде й водопостачання. Місцева влада повідомляє, що відключить каналізаційну систему, аби уникнути поривів при замерзанні. Тому усіх мешканців регіону просять вчасно евакуюватися. 

Читайте також: «Криворізьку теплоцентраль» передадуть збанкрутілому «Нафтогазу». 

August 18, 2022

Пошукаємо?