До перемоги ще дуже складний і великий шлях. Що сказав Валерій Залужний в інтерв’ю Дмитру Комарову

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний дав велике інтерв’ю журналісту Дмитру Комарову. У ньому йшлося про підготовку України до вторгнення окупантів, війну та зміни в армії. СВОЇ зібрали головні тези розмови.

Чому росіяни на нас напали і як до цього готувалися

— Стратегія Російської Федерації, на думку генерала, полягала в тому, щоби знищити українську державність. Вони розраховували, що зайдуть організованими колонами, люди зустрінуть з хлібом і сіллю, і на цьому українська державність закінчилась. А коли українці почали супротив, захищатися, то станом на сьогоднішній день вони свідомо (йдеться про російських солдат) їдуть сюди, щоб вбивати саме українців. Сутність цієї війни полягає в тому, що якщо зараз ми не знищимо цього ворога, то будемо знищеними.

Валерій Залужний впевнений, що підготовка до повномасштабного вторгнення здійснювалося комплексно, і стосувалася всіх сфер діяльності армії рф. Планувалася ця операція досить детально, навіть угруповання військ, які готовилося до ведення наступальних дій, декілька разів помінялися.

— Вони рахували співвідношення і бачили, що такий варіант не підійде. Відбувалося заміна, і далі планувалися наступні кроки.

Про втрати

— Я насамперед нормальна людина, з абсолютно нормальним серцем. Те, що емоції в обличчі й поведінці не видають цього людського болю, нічого не значить. Насправді ж серце відчуває це дуже і дуже болісно. Я завжди повертаюся до телефонної книги, де бачу дуже багацько прізвищ людей, яких уже немає. І просто немає сил щось зробити з цим записом. Мабуть, я ще не готовий. Колись, можливо, видалити цю людину із телефона назавжди, але не вийде видалити це з пам’яті й свого серця. Це і всіма нормальними людьми сприймається, думаю, дуже погано. Війна — це дуже погана справа.

Підготовка України

— Я в голові аналізував всі можливі дії. Інколи ставало дуже-дуже важко, але все це спонукало мене і мій колектив, Генеральний штаб, зокрема командувачів, шукати варіанти, яким чином діяти в таких умовах. Коли це буде переважаючий противник, коли буде наступ майже з усіх напрямків, і він буде досить потужний. На кінець лютого, мабуть, ми вже вичерпали усі можливості із нашої фантазії. Що можна було зробити ще, ми робили, потім перевіряли наскільки воно ефективно. Приходимо до висновку, що це рішення не є ефективним,  воно мінялося, знову відпрацювання повного комплексу, знову оцінка, знову негативний результат…І таким чином пройшли до того, що це був величезний комплекс заходів. Бригада могла переміститися від Закарпаття в Київську область, Херсонську область і врешті-решт опинитися в Одеській. Проведений великий комплекс, який дозволив повністю змінити конфігурацію протиповітряної оборони, внаслідок чого зберегти цей потенціал, який зберігається досі. Ми колись зможемо про це розповісти більш детально.

Коли закінчиться війна? Читайте також головне з інтерв’ю Володимира Зеленського 

24 лютого для Залужного

— Перший момент — я подзвонив кожному командуючому, якому або казав, що почалось, на що керівник відповідав “Я зрозумів”, або командувач доповідав про те, що вже якісь дії відбувалися. Це було дуже-дуже коротко. А я казав “Тримайся, ти знаєш, що робити!” І другий момент, про який Залужний сказав, що, може, розповість детальніше після війни. О 5:00 ранку він отримав телефонний дзвінок від людини, яка йому була не дуже приємна і(з-за кордону). Ця людина попросила у мене вибачення. Оце я запам’ятав. Далі почалася звичайна командирська робота з безсонними ночами.

Не варто поверхнево ставитись до діяльності армії РФ

— Все ж таки вони завдали нам суттєвої шкоди, і продовжують завдавати. Щоденно гинуть наші люди. Нам необхідно було аналізувати й передбачати їхній майбутній порядок дій. Весь комплекс задумів, які розглядало українське командування, наштовхнули на думку, що в України є єдиний варіант, який може в даній ситуації спрацювати. Цей варіант полягав в тому, що ми мали найкоротший термін нанести противнику максимальних втрат.  Випустити з нього кров, щоб він відмовився від подальшої дії на більшу територію України, і це спрацювало. Ми вимушені були шляхом навіть залишення деяких територій, витягувати противника, його резерви. І просто-напросто палити його. Будь-яку країну від подальших дій зупинила б така величезна кількість втрат, але росію не зупиняє. Мабуть, найдешевше, що є в цій країні, це людське життя. А в Україні це навпаки — найдорожче.

Як Україна буде звільняти території

— Для цього є командири, які мають ухвалювати правильні рішення. Для цього мають бути створені умови, забезпечені боєприпасами, технікою, озброєнням. Для цього має бути безліч інших обставин, але все це можна робити. Ми знаємо, що потрібно, аби звільнити Крим, Донецьку і Луганську області, але це ще дуже-дуже великий обсяг роботи, який швидко не зробиться.

Зміни в українській армії

Перемога України

— Наша перемога — це однозначно звільнення усієї окупованої території. Але цього ще мало. Україна як держава має зробити усе, щоб все це ніколи в житті не повторилося. Це має бути відбудована така військова інституція, яка не дасть можливості росіянам повторити все.  Світова історія знає держави, які живуть і завжди показують своєю поведінкою, що “краще нас не чіпати”. Україна має стати саме такою державою.

Читайте також про прильот в обєкт критичної інфраструктури на Хмельниччині

May 13, 2023

Пошукаємо?