Країни ЄС домовилися про граничну ціну для російського газу

З нової спроби міністри енергетики Європейського Союзу домовилися про граничну ціну для російського газу. Це має завдати нового удару по економіці країни-терориста та ускладнити фінансування війни в Україні. Раніше члени ЄС сперечалися, чи варто втручатися у газовий ринок, оскільки це може призвести до рецесії у фінансах самого Союзу.

Затверджена ціна складає 180 євро за мегават на годину, або 1 900 доларів за кубометр. Вона має почати свою дію з 15 лютого. Окрім того, нове обмеження набуде чинності лише у випадку, якщо різниця у вартості зі світовими цінами на скраплений природний газ перевищуватиме 35 євро. Для запуску механізму ціни повинні залишатися вище обох граничних рівнів протягом трьох днів.

Повідомляється, що раніше Німеччина, Австрія та Нідерланди наполягали на граничній вартості, що має бути вище за 200 євро. Та врешті ці суперечності вдалося вгамувати.

Експерти енергетичних програм Центру Разумкова вважають таку межу недостатньо. На їхню думку, лише вартість у 150 євро зробить санкції чутливими для росії.

Нагадаємо, раніше Європейський Союз також ухвалив граничну ціну на російську нафту на рівні 60 доларів. Президент Україні Володимир Зеленський розкритикував таке рішення та заявив, що реально по росії могла б вдарити лише вартість у розмірі 40 доларів за барель.

December 19, 2022

Пошукаємо?