Мітинг у Кривому Розі: рідні захисників просять міську владу назвати вулиці на честь видатних земляків

13 травня криворіжці зібралися на мітинг біля флагштока в Парку Героїв. Люди наполягають, аби Криворізька міськрада дослухалася до них та перейменувала 8 вулиць на честь місцевих видатних постатей: захисників України, художника, тренера. 

Ліза дружина Олега Основи. Захисник так і не побачив власну доньку. Злата народилася вже після смерті батька. Зараз їй 9 місяців. Олег виріс на вулиці Свірській (зараз це вулиця 227-го автомобільного батальйону). Перейменування на честь Олега підтримали місцеві мешканці, однак проігнорували депутати Криворізької міськради. Сказали жінці «не на часі».

Валентина Олександрівна, мама Миколи Бондаренка. За словами жінки, на громадських слуханнях місцеві не підтримали перейменування Кисловодської на Автомеханічну. Однак це не завадило депутатам проголосувати за цю назву. Пані Валентина зверталася до голови Покровського району, до тимчасової робочої групи, писали петицію, за тиждень було набрано 1000 голосів, писала в офіс Президента, в область, у виконком міськради. Поки що жінку ніхто з можновладців не чує.

Біля флагштока люди встановили 8 табличок з фотографіями, біографічними даними криворіжців та назвами вулиць. Рідні захисників домагаються, аби вулиці назвали на їх честь ще з минулого року. Багато хто реєстрував петиції на сайті міськвиконкому, які набирали 1000 підписів. Однак депутати Криворізької міськради провалили голосування по кожній. Зрештою вулиці з радянськими і російськими назвами так і не перейменували на честь видатних земляків. Зараз деякі з них носять імена чеченських діячів, назву батальйону тощо.

Ось запропоновані варіанти перейменування:

Вулицю Джохара Дудаєва (колишня Єсеніна) – Григорія Синиці (художник, помер у 1996 р.)

Вулиця 227-го автомобільного батальйону (колишня Свірська) – Олега Основи (захисник)

Бульвар Маршала Василевського – Дмитра Стельмаха (захисник)

Вулиця Співдружності – Олексія Різниченка (захисник)

Вулиця Автомеханічна (колишня Кисловодська) – Миколи Бондаренка (захисник)

Вулиця Хамзата Гелаєва (колишня Хабаровська) – Ігоря Новицького (тренер, помер у 2020 р.)

Вулиця Водоп’янова – Єгора Біркуна (захисник)

Вулиця Стрєльникова – Дениса Комара (захисник)

Акцію розпочали з хвилини мовчання, а завершили гімном України та вірою у краще.

«Цією акцією ми – рідні загиблих бійців, хочемо привернути увагу міської влади та містян до необхідності перейменування вулиць на честь місцевих, наших Героїв. Ми говоримо про вшанування пам‘яті саме місцевих героїв» – Катерина, сестра Олексія Різниченка.

Також імпровізований меморіал пам’яті полеглих захисників поповнився новими прапорцями з іменами Героїв. Раніше ми писали про його раптове зникнення, яке шокувало Кривий Ріг.

May 13, 2023

Пошукаємо?