В Україні планують відкрити мережу національних АЗС

Про це офіційно повідомляє Енергоатом з посиланням на голову правління НАК «Нафтогаз» Юрія Вітренка. В державній компанії говорять, що рішення створити національну мережу заправок викликано спекуляціями на паливному ринку в Україні.

«На ринку має з’явитися потужний державний гравець, до якого була би повна довіра і з боку держави, і з боку людей – із розумінням, що ціни на цих заправках є справедливими й чесними», – говорить Юрій Ветренко. На його думку, зараз конкуренція на ринку недосконала, а поява державного гравця дає можливість зробити його ціновим лідером і відмовитися від державного регулювання цін. До того ж держкомпанія може ефективно співпрацювати з міжнародними компаніями, які мають найбільші ресурси, бо їм «може бути легше у поточних умовах укладати контракти на поставки великих обсягів нафтопродуктів саме з національною компанією».

Якщо національна мережа займе 30% ринку, то це може дати реальну альтернативу автомобілістам. У свою чергу, це примушуватиме приватних операторів теж не задирати ціни.

Але передусім необхідно налагодити необхідну логістику. Бо всі ці компанії можуть швидко поставити паливо у великі порти – Амстердам, Роттердам, Антверпен або порти Середземномор`я, а воно потрібне на кордоні України або щонайближче до нього. Отже, потрібно домовлятися з такими країнами, як Польща, Румунія, Угорщина, Словаччина про розширення логістичних можливостей.

За словами голови правління НАК «Нафтогаз» Юрія Ветренка, базою для нового оператора стане націоналізована мережа Glusco, яка складається зі 172-х заправних станцій, а також АЗС «Укрнафти», де у Нафтогазу мажоритарна частка. Щоправда, зазначив Юрій Вітренко, компанія поки не отримала контролю над Glusco: «Там є деякі нюанси, але сподіваюся, що держава проявить певну волю – і ми будемо мати контроль над АЗС».

Нагадаємо, раніше кабмін скасував державне регулювання цін на паливо, аби заправки могли встановлювати адекватну ціну на дизель та бензин. Однак деякі недобросовісні власники мереж АЗС продовжують завищувати ціни і всіляко спекулювати на паливній кризі. СВОЇ випустили розслідування про таких паливних шахраїв у Кривому Розі.

May 29, 2022

Пошукаємо?