Як довго криворіжцям жити з відключеннями світла та чи врятує ситуацію імпорт?

В результаті ракетного обстрілу 14 січня пошкоджено один блок теплової електростанції у східній частині країни та вісім блоків у західній. Крім того, пошкоджено три магістральні підстанції та одну повітряну лінію. 

Ситуація ускладнилася у Харківській, Донецькій, Дніпропетровській, Київській, Кіровоградській, Житомирській, Запорізькій та Черкаській областях.

Через зменшення загального обсягу генерації дефіцит електроенергії становив майже чверть від необхідного.

Тривалий час у Кривому Розі та області діяли аварійні відключення світла. Через економію влада міста відмовилася від зовнішнього освітлення та скоротила кількість електротранспорту.

Що відбувається в енергетиці?

З 10 жовтня енергосистема зазнала 12 ракетних атак і 14 ударів безпілотників. Після кожної нової атаки відновлення стає все складніше та довше, зазначають у «Укренерго».

Понад 10 ГВт основних встановлених потужностей залишаються недоступними українській енергосистемі та перебувають під контролем ворога. Це Запорізька АЕС та ТЕС, Луганська та Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС.

До того ж на тимчасово окупованих територіях знаходиться більшість вітрових і сонячних електростанцій.

Якщо раніше основною проблемою був розподіл електроенергії та доставка її споживачам, то після обстрілів 14 січня відчувається і серйозна нестача генерації.

Чи врятує ситуацію імпорт?

Потенційно Україна має можливість імпортувати електроенергію зі Словаччини, Румунії та Польщі загальною потужністю 600 МВт/г вдень та 700 МВт/г уночі. Але реальна можливість постачання є поки що лише зі Словаччини.

«У деяких випадках імпорт електричної енергії зі Словаччини сягав 300 МВт. Комерційна стратегія полягає в тому, що імпортом вигідно займатися в окремі години, коли різниця між ціною імпорту та внутрішнього ринку скорочується до мінімуму», – зазначив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

При цьому можливості імпорту з Румунії наразі немає.

3 січня уряд прийняв постанову, за якою до підприємств, що імпортують електроенергію, не будуть застосовуватися планові відключення в межах придбаної енергії. Але технічно складно це реалізувати. Імпортована електроенергія не надходить напряму замовнику, а потрапляє у «загальний котел» української енергосистеми. Через пошкодження мережі доставити її до покупця буває проблематично. Тому наразі електроенергію за кордоном закуповують лише ті підприємства, які знаходяться ближче до кордону – в західній Україні.

Через теплу зиму ціни на електроенергію у країнах ЄС зменшилися, але все ще більші за українську десь у 1,5 раза. Це робить імпорт не рентабельним. До збільшення обсягів «Укренерго» може вдатися лише в екстреній ситуації.

Як довго триватимуть відключення?

Імпорт може трохи скоротити обмеження щодо вимкнень. Але повністю компенсувати дефіцит не вийде через малу пропускну здатність електромереж.

Пропускна спроможність міждержавних ліній електропередач дозволяє імпортувати щомісяця від 300 до 500 млн кВтг електроенергії, а потенційно цю потужність можна підвищити до 1 млрд кВтг на місяць. Однак в опалювальний сезон і цього замало.

Відновлювальні роботи на енергооб’єктах за різними оцінками можуть тривати від кількох тижнів до кількох місяців. Тож навіть якщо серйозних руйнувань більше не буде, то відключення все одно триватимуть, можливо, і після завершення опалювального сезону.

 

January 29, 2023

Пошукаємо?