Європейський парламент визнав росію державою-спонсором тероризму. Що це означає та як відреагувала Україна?

Поки над Україною літають російськи ракети, Європарламент визнав росію державою-спонсором тероризму, а також державою, що використовує засоби тероризму. «За» цей документ висловилися 494 депутати, «проти» — 58, ще 44 європейських політиків утрималися. Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

«Європарламент рішуче засуджує воєнні злочини та акти терору проти цивільного населення, що здійснені російською федерацією та її поплічниками з метою досягнення руйнівних політичних цілей в Україні та на території інших країн, та визнає росію як державу, що спонсорує тероризм, та як державу, що використовує терористичні засоби», — йдеться у документі.

Євродепутати засудили окупацію росією Запорізької АЕС як дії, що спрямовані на здійснення терору проти населення України та перетворюють атомну станцію на військовий об’єкт.
Вони висловили солідарність з народом України та іншими жертвами російської агресії.

Документ закликає Раду ЄС включити так звану «групу вагнера» та інші мілітаризовані угруповання, що фінансуються росією, до переліку осіб, груп та установ, що залучені до терористичної діяльності і на яких поширюються відповідні санкції ЄС.

Євродепутати наголосили на необхідності притягнення до відповідальності тих держав, недержавних гравців та окремих осіб, які підтримують та роблять можливою збройну агресію росії, а також посилюють її військові потужності.

Чому це важливо?

Позиція європейських політиків має допомогти у створенні широкого міжнародного «компенсаційного механізму», який включатиме створення міжнародного реєстру завданої шкоди та механізми взаємодії із українською владою у цих справах.

Європейські депутати закликали ЄС та країни-члени заборонити публічне використання будь-якої символіки, що пов’язана із російською військовою агресією та тим чи іншим чином виправдовує або підтримує такі злочинні дії.

Як відреагувала Україна?

Президент України Володимир Зеленський привітав рішення Європейського парламенту.

«Росію необхідно ізолювати на всіх рівнях і притягнути до відповідальності, щоб покласти край її багаторічній політиці тероризму в Україні та світі», — зазначив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, 21 листопада росію визначала державою-спонсором тероризму Парламентська асамблея НАТО.

November 23, 2022

Пошукаємо?