Виїзд чоловіків за кордон, нова шкільна програма та держбюджет-2023. Розбираємося в головних змінах вересня

1 вересня — не лише початок навчального року, а й вступ у силу багатьох законодавчих змін. СВОЇ зібрали головні з них та готові про все розповісти

Щодо самого навчального року — через війну у Кривому Розі діти будуть вивчати предмети дистанційно. А в районі проводити звичайні заняття будуть лише шість шкіл однієї громади. Там облаштували класи просто в бомбосховищах. Окрім того, зміниться й програма деяких шкільних предметів, зокрема світової літератури, історії України та всесвітньої історії. На «Захисті України» учням розповідатимуть про правила поведінки із вибухонебезпечними предметами

З 1 вересня у тестовому режимі має запрацювати програма єВідрядження. Ініціатива дозволяє військовозобов’язаним чоловікам виїжджати з України, але не більше, ніж на сім днів. Також дозволено виїзд за кордон моряків, проте лише за згодою воєнкома.

З 1 вересня обмін валют мають обов’язково фіксуватися на камеру. Щодо курсу долара — експерти дають різні прогнози. Одні фахівці вважають, що він має наблизитися до офіційного від НБУ. Інші ж припускають зростання вартості «зеленого» до 43 гривень за одиницю.

З вересня в Україні активізується політичний процес та робота Кабміну й Верховної Ради. До 15 вересня уряд має подати на розгляд до парламенту проєкт держбюджету наступного року. Міністри називають його пріоритетом витрати на армію та безпеку, а також збереження всіх соціальних виплат.

З вересня в Україні відновлюється приватизація на спрощених умовах, яка була припинена після введення воєнного стану.

Внутрішні переселенці у вересні продовжать отримувати щомісячні виплати від держави у розмірі двох тисяч гривень на дорослого та три тисячі гривень на дитину або для особи з інвалідністю.

Також переселенці, які подавали заяви через «Дію» до 30 квітня 2022 року, але не ще отримали допомоги, зможуть додатково звернутися із заявою до органу соцзахисту для оформлення виплат.

Щодо українців у Німеччині — країна запроваджує облік безвізових днів для українців, які перебувають на її території. Це означає, що переселенці, які мають вичерпаний безвізовий ліміт у 90 днів, мають або залишити країну, або мати статус тимчасового захисту, щоб продовжувати перебувати у державі легально.

Також з 1 вересня у Німеччині скасовуються пільги на проїзд для українців. Безлімітний квиток по 9 євро більше не діятиме.

Зміняться й правила в’їзду до Польщі. Відтепер проїзд легкових авто та вантажних автівок здійснюватиметься на різних КПП. Перетин кордону транспортом вагою до 7,5 тонни організують через пункти «Устилуг — Зосин», «Грушів — Будомєж», «Смільниця — Кросценко», «Угринов — Долгобичув».

Для авто вагою понад 7,5 тонни будуть відкриті пункти пропуску: «Рава-Руська — Хребенне», «Краковець — Корчева», «Шегині — Медика».

Окрім того, українські перевізники матимуть змогу їздити до Молдови за спрощеними правилами без оформлення додаткових дозволів.

August 31, 2022

Пошукаємо?